PROŠLO BEZ TRAGEDIJE

Dramatična fotografija: Kanader u borbi s vatrenom stihijom, iz motora mu se pojavio plamen

Snimljena je u trenutku kada je kanader izbacivao vodene bombe

Motor kanadera u plamenu. Facebook

E. Ć.

14.7.2022

U Šibeniku požari prave veliki problem tamošnjem stanovništvu, od Vodica do Rasline. Hrvatski vatrogasci se bore s vatrenom stihijom dok vlasti tvrde da je sve spremno za protupožarnu sezonu.

Od 11 vatrogasnih aviona leti njih osam, a fotografija jednog aviona koji je vozio Nikša Stipaničev, dokazuje kakvi heroji su vatrogasci. Naime, na fotografiji se vidi kanader koji je u punom požarnom naletu, dok mu je desni motor u plamenu. Fotografija je nastala onda kada je kanader izbacivao vodene bombe.

Oko kanadera se nadvio ogroman crni dim. Srećom, kako piše "Slobodna Dalmacija", fotografija je zabilježena u trenutku kada je nakratko tehnika "zakašljala" zbog nenormalnih atmosferskih uslova, odnosno zraka punog čađe i iskri kroz koje je prošao motor.

Inače, mlazni motor kanadera u smislu sagorijevanja funkcionira isto kao i četverotaktni motor vašeg automobila. Ima usis, kompresiju, sagorijevanje i ispuh, samo što se ovi procesi u mlaznom motoru ne smjenjuju u vremenu nego se kontinuirano odvijaju u turboelisnom motoru Pratt&Whitney 123 AF kojima su opremljeni kanaderi ovog tipa. Stoga je bilo slično kao kada iz motora ili bijesnih automobila iz auspuha izađe plamen, naročito pri turiranju, piše Slobodna Dalmacija.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.