DRAMATIČNI PRIZORI

Snažno nevrijeme zadalo muke građanima: Požari zahvatili nekoliko objekata, vjetar nosio krovove, stabla padala

Situacija na ulicama ništa nije bolja, pa tako, kako se vidi na snimku, drveća su prepriječila puteve

Jako nevrijeme. KURIR.RS

A. O. / Kurir.rs

31.7.2022

Snažno nevrijeme koje je danas zahvatilo Srbiju zadalo je muke građanima, prilikom čega je nekolicina njih ostala bez krova nad glavom, a pojedini su ostali zaglavljeni u gužvama koje su se stvorile u saobraćaju.

Također, vjetar je čupao drveća iz tla, nosio krovove, a mnoge ulice su poplavljene. 

Nakon što je proteklih dana vreli toplotni talas "Lucifer" harao je Evropom, pa smo se desetak dana "pržili" na temperaturama višim od 40 stepeni, večeras u 20 sati izmjerena temperatura iznosila je 20 stepeni Celzijusovih.

Leskovački vatrogasci su ovog popodneva imali pune ruke posla. Od posljedice udara groma izazvano je nekoliko požara, među kojima su gorjela i dva stambena objekta.

Drvo palo na automobil. KURIR.RS

Grom je udario u stambeni objekat u selu Gložane i Orašju.

Situacija na ulicama ništa nije bolja, pa tako, kako se vidi na snimku, drveća su prepriječila puteve. Stabla su padala na vozila, vjetar je nosio krovove.

Jak vjetar nije zaobišao ni Kragujevac.


Oborena stabla padala su na parkirana vozila, a u pojedinim dijelovima grada, letjeli su krovovi stambenih zgrada.

Kako prenose lokalni mediji, Kosovska ulica je potpuno potopljena. 

Na snimcima se vide rijeke koje teku niz ulice ovog grada.


Građani Srbije, ne pamte ovakvo nevrijeme. Grad veličine oraha uništio je usjeve općini Žagubica, a probijeni su i plastenici. 

Prema riječima mještana, oštećeni su atarski putevi. Iz Vinče, Mladen A. rekao je da mu je grad uništio svo voće i cvijeće u dvorištu. 

Grad koji je pao u kratkom vremenskom roku učinio je da se selo zabjeli kao u sred najjače zime.

- Niste svjesni koji grad pada. Ja ovo u životu nisam doživio - rekao je Mladen A.

Jaki pljuskovi oko 18 sati pogodili su Beograd, a u pojedinim dijelovima prestonice vozila su morala da "plivaju" kroz jezera formirana na ulicama.

Pa tako, na uglu Zdravka Čelara i Cvijićeve ulice, jedan nestrpljivi vozač odlučio je da prođe kroz raskrsnicu u kojoj je bila velika količina vode. U Ulici Vojislava Ilića, kod Arhitektonske tehničke škole u smjeru ka centru, napravljena je bara, zbog koje trolejbusi nisu mogli da se kreću, a građani su odlazili u sporedne ulice. Ništa bolja situacija nije bila ni u Bulevaru despota Stefana, Doktora Velizara Kosanovića, u Batotovoj, Višnjičkoj ulici...


Nakon paklenih vrućina, narednih nekoliko dana biće prijatnije, bez vrućina i uglavnom suho, ali od sruhede, 3. avgusta, ponovo vrlo toplo. Novo osvheženje moguće poslije 8. avgusta.

Ovo pokazuje najnovija prognoza meteorologa Marka Čubrila, prema kojoj su nestabilnosti u sklopu fronta već zahvatile veći dio regiona, pa lokalno ima grmljavinskih pljuskova uz prolazno vrlo jak sjeverozapadni vjetar.

- Narednih nekoliko dana preko nas će strujati manje topao vazduh te će uz promenljivu oblačnost biti umjereno toplo, ponegdje samo uz rijeđu pojavu kiše, ali se poslije danas bilo kakve količine vrijedne spominjanja ne očekuju. Puhat će umjeren, do jak sjeverozapadni vjetar, dok će duž Jadrana do utorak biti umjerene bure. Noći i jutra prijatni uz minimume koji će najčešće biti od +14 do +17 stepeni Celzijus, dok će dnevni maksimum uglavnom biti od +24 do +30, a u srijedu od +28 do +33 stepena Celzijusa - navodi on. 

Prema njegovim riječima, drugi dio nedjelje donosi stabilizaciju i otopljenje, tako da će već od petka maksimumi lokalno biti i oko +36 stepena Celzijusa.

- Toplo, ali ne i ekstremno toplo vrijeme bi trebalo da se zadrži do oko 8. avgusta nakon čega je moguće novo osvježenje uz pljuskove - navodi on.

Kako kaže, djeluje da je najtopliji dio leta iza nas, ali to nikako ne znači da avgust neće donijeti toplo vrijeme i temperature iznad prosjeka.

- One ne bi trebalo da budu toliko visoke kao tokom većeg dijela jula - govori on i dodaje:

- Nažalost, nekih konkretnih padavine nema na vidiku i vrlo je vjerovatno da ćemo na neke konkrente padavine, koje bi počele da ublažavaju ovu veliku sušu, morati da čekamo do jesenjih mjeseci - priča Čubrilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.