SRBIJA

Vučić istakao zabrinutost zbog mogućih tenzija, ambasadori Kvinte mu uručili zajednički dokument

Dodao je da je Beograd posvećen dijalogu kao načinu za rješavanje otvorenih pitanja

E. Ć. / Anadolija

21.10.2022

Sa sastanka u Beogradu. Anadolija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja Kvinte, kao i šefa Delegacije Evropske unije na njihov zahtjev, saopćeno je nakon sastanka iz Vučićevog kabineta.

Navodi se da su tom prilikom ambasadori predsjedniku Srbije uručili zajednički dokument u kojem izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa tablicama Srbije na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vućić je rekao da dijeli zabrinutost zbog mogućih tenzija, dodavši da je Srbija posvećena dijalogu kao načinu za rješavanje otvorenih pitanja, na korist Srba i Albanaca koji žive na Kosovu, ne ugrožavajući svoje državne i nacionalne interese.

- Vučić je ukazao na to da su dosadašnje napetosti nastajale zbog jednostranih poteza Prištine, kao i na to da Priština ne poštuje odredbe Sporazuma o slobodi kretanja, zaključenog uz posredstvo EU-a - navodi se u saopćenju.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU-a su zahvalili Vučiću na konstruktivnom angažovanju Srbije i ispunjavanju Mape puta za primjenu sporazuma o energetici, kao i dijela dijaloga s Prištinom. Kako se dalje navodi, sastanak je dijelom bio posvećen i dešavanjima u regionu, kao i kretanjima na globalnoj sceni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.