POZNATI ADVOKAT

Luka Mišetić: Zagreb je imao presudni utjecaj na promjenu američke politike u BiH

Mišetić ističe kako su Hrvati u SAD-u itekako upoznati s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će i dalje nastaviti pomagati na različite načine koliko budu u mogućnosti

Luka Mišetić. Filip Brala / PIXSELL

S. S.

6.11.2022

Američki advokat hrvatskih korijena, Luka Mišetić, koji je u Haškom sudu branio Antu Gotovinu, kazao je za mostarsku televiziju HB da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) morao nametnuti odluku o izboru delegata Doma naroda FBiH, jer bi u protivnom "Hrvati bili pretvoreni u nacionalnu manjinu".

Mišetić ističe kako su Hrvati u SAD-u itekako upoznati s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će i dalje nastaviti pomagati na različite načine koliko budu u mogućnosti.

Komšićevo protivljeno sudjelovanju Hrvatske vojske

Ključnu ulogu u promjeni stavova unutar međunarodne zajednice i američke administracije oko političke situacije u BiH imao je, prema Mišetićevim riječima, službeni Zagreb. Ističe kako su i Hrvatska vlada i predsjednik Milanović moraju biti i dalje aktivni, kao i vodstvo Hrvata u BiH. Jer kako stvari stoje, drama oko pokušaja oduzimanja prava Hrvata i dalje nije završila.

Mišetić kao najveću pogrešku bošnjačke politike u argumentaciji oko izbornih pravila navodi to što oni smatraju da obična većina u demokratiji uvijek mora pobijediti i vladati, što nije slučaj u svakoj demokratskoj zemlji.

Osvrnuo se i na Komšićevo protivljenje sudjelovanju Hrvatske vojske u sklopu mirovnih misija NATO-a i EUFOR-a u BiH. Naglasio je kako nikakvih pravnih prepreka za to nema, a podsjetio i važnost uloge hrvatskh snaga u oslobađanju BiH.

Kolektivna krivica

Na konstataciju voditelja emisije da se "nakon haške presude šestorici Hrvata čelnika i zapovjednika iz paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, Hrvatima u BiH se često od bošnjačkog političkog, akademskog i medijskog mainstreama nameće kolektivna krivnja kroz termin Udruženog zločinačkog poduhvata", Mišetić odbacuje takve kvalifikacije i navodi kako se s tim pristupom samo pokušava demonizirati hrvatski narod.

Zaključio je kako se time dodatno narušavaju međunacionalni odnosi kao i izgradnja zajedničke države te da se takve apsurdne optužbe ne bi smjele koristiti u političke svrhe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.