TIRANA

"Avaz" na licu mjesta: Počela dvodnevna Medijska konferencija EU - Zapadni Balkan

Važno je napomenuti da je preporuka Evropske komisije da BiH dobije status kandidata veoma važna poruka i da očekujemo da se zemlja više uključi u proces proširenja, poručila je Mišela Matuela

Piše: H. Javor Ibrahimbegović

10.11.2022

Počela je dvodnevna Medijska konferencija EU - Zapadni Balkan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U glavnom gradu Albanije, Tirani, počela je dvodnevna Medijska konferencija EU - Zapadni Balkan.

Na konferenciji učestvuje skoro 200 novinara iz zemalja Zapadnog Balkana.

Na samom početku, prisutnima se obratila šefica Delegacije EU u Albaniji, Kristiane Hohman (Christiane Hohmann).

- Veoma je važno održavati regionalne sastanke, ne samo svjetske, kako biste razmijenili mišljenja, ali i probleme sa kojima se susrećete u regionu - rekla je Hohman.

Sloboda medija

- Sjajno je što nakon pandemije opet možemo uživo opet držati konferenciju.

Medijska slobodna je veoma važna za naše demokratije. Niti jedna demokratija ne može opstati bez slobodnih medija, a vaš zadatak i obaveza je da proispitujete činjenice i to predstavite svojoj publici. Imam veliko poštovanje prema vama svima koji rade u medijima, znamo da ovo nije lagan posao - poručila je Hohman.

V.d. generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Mišela Matuela (Michela Matuella) osvrnula se na posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (Von der Leyen) Zapadnom Balkanu.

BiH je mjesto u EU

- Posjeta predsjednice Fon der Lejen je potvrdila podršku Evropske unije Zapadnom Balkanu. Veoma važna poruka koju je prenijela tokom posjete jeste da je zemljama Zapadnog Balkana mjesto u EU, u našoj porodici i da EU nije potpuna bez vas. Posljednjih nekoliko mjeseci je bilo veoma važno za zemlje Zapadnog Balkana. Važno je napomenuti da je preporuka Evropske komisije da BiH dobije status kandidata veoma važna poruka i da očekujemo da se zemlja više uključi u proces proširenja - poručila je Matuela.

U toku dvodnevne konferencije, održat će se jedna radionica na temu novih alata dostupnih novinarima i medijima na Zapadnom Balkanu, te kako ih koristiti.

Više od 20 panelista

Uz to, održat će se pet panela na kojima će učestvovati više od 20 panelista sa Zapadnog Balkana.

Teme o kojima će se diskutovati su "Izazovi u medijskom prostoru na Zapadnom Balkanu u odnosu na globalni kontekst", "Rješavanje manipulacije informacijama i stranog uplitanja", "Moderna produkcija sadržaja: Nezaobilazan uslov za održivost profesionalnih medija. Konstruktivni formati i novinarstvo orijentirano na rješenja", "Izgradnja otpornosti društva na dezinformacije radi zaštite demokratije" i "Kolaborativni pristupi - Ključ za povećanje održivosti nezavisnih medija i njihov poboljšan kvalitet".

Također, predstavnici EU će uručiti nagrade za najbolje istraživačke priče u protekloj godini sa područja Zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.