HISTORIJSKA REGIJA

Potpredsjednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić za "Avaz": Sandžak je 100 godina zapostavljen

Dan Sandžaka dočekujemo u ambijentu rada na polju aktivnog prava Bošnjaka, kaže Zukorlić

Usame Zukorlić: . Potrebna nam je razvijena saobraćajna i energetska infrastruktura. Facebook

Piše: A. Bajramović

20.11.2022

Na današnji dan 1943. godine u Pljevljima je održana sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Ovaj datum se od 2005. godine obilježava kao Dan Sandžaka.

- Dan Sandžaka dočekujemo u ambijentu rada na polju aktivnog prava Bošnjaka. Ovaj datum nam je važan jer su se tog datuma sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i Romi se ujedinili u borbi protiv fašizma, sa idejom očuvanja Sandžaka, historijske regije koja spaja ljude – kaže za “Avaz” potpredsjednik Skupštine Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.


U današnjoj čestitci on je istakao da je Sandžak postojao i da će postojati. Međutim, cijeli region suočen je sa brojnim izazovima.

- Sandžak je 100 godina zapostavljen i zato nije jednostavno brzo nadoknaditi sve što je propušteno. Potrebna nam je razvijena saobraćajna i energetska infrastruktura, koja će privući investitore, koji će uticati na smanjenje odliva stanovništva. Potrebne su nam razvijenije bolnice, škole i druge ustanove koje mogu podići stepen kvaliteta života ljudi u oblasti Sandžaka. Kao predsjedniku stranke, fokus mi je na velikim infrastrukturnim projektima i podizanju prava svih nacionalnih zajednica u Srbiji – ističe Zukorlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.