USPJEŠNA AKCIJA

Iz Save spašeno deset migranata: Probušio im se čamac pa ostali u rijeci

I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u saradnji s uposlenicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću

Odmah su na noge dignuti i pripadnici HGSS-a pa su udruženim snagama spasili pothlađene ljude. Pu Brodsko-posavska

A. O. / Jutarnji.hr

19.12.2022

Spašavanje migranata iz hladne Save nastavljeno je prošlog vikenda, a deset migranata spasili su policajci PU brodsko-posavske nakon što su u subotu oko 18 sati zaprimili dojavu u PP Stara Gradiška o osobama u rijeci u blizini Davora, prenosi Jutarnji.hr.

Odmah su na noge dignuti i pripadnici HGSS-a pa su udruženim snagama spasili pothlađene ljude.


Upućena policija

- Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici sa službenim plovilima, koji su utvrdili da se radi o deset muških osoba, stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio 50-tak metara od korita rijeke gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi. Policijski službenici su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli policijskim službenicima izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno - kažu iz PU brodsko-posavske.

Također, na licu mjesta bili su i uposlenici Hitne pomoći koji su utvrdili da je osam osoba zdravo i sposobno za dalji postupak u policiji, dok su dvije osobe prevezene na liječenje u Novu Gradišku.


Osigurali im odjeću

- I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u saradnji s uposlenicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću. Nastavlja se dalji rad policijskih službenika sukladno nacionalnom i evropskom zakonodavstvu. Podsjećamo, na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, posebice čamcima koji se lako mogu probušiti, kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca (i slično) te su moguće velike tragedije - napominju iz policije apelirajući ponovno na "osobe koje pokušavaju nezakonito ući u RH ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno krivično djelo za koje će biti sankcionirani.

I ovom akcijom spašavanja osoba od mogućeg utapanja u hladnoj rijeci Savi, policijski službenici i druge žurne službe pokazale su zajedništvo i nesebičnu spremnost pomoći osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.