MARJAN ŠAREC

Slovenski ministar odbrane najavio: Povećat ćemo broj vojnika u KFOR-u

Šarec je istakao da je teško govoriti o tačnom broju, jer je pet posto aktivnih slovenskih vojnika trenutno stacionirano u inostranstvu

Šarec: Situacija na Kosovu bila bi veoma teška bez prisustva KFOR-a. AP

H. J. I.

23.12.2022

Slovenski ministar odbrane Marjan Šarec izjavio je da ova zemlja planira povećati broj vojnika u sastavu KFOR-a. 

On je obišao slovenske vojnike i ugostio ga je komandant KFOR-a general-majorom Anđelo Mišel Ristuća (Angelo Michele Ristuccia).


Raspoređivanje vojnog helikoptera

- Situacija na Kosovu bila bi veoma teška bez prisustva KFOR-a, a Ministarstvo je ispitalo mogućnosti povećanja učešća Slovenije u misiji - rekao je Šarec prenijela je STA.

Šarec je istakao da je teško govoriti o tačnom broju, jer je pet posto aktivnih slovenskih vojnika trenutno stacionirano u inostranstvu, uključujući 91 na Kosovu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će slovensko prisustvo biti djelimično pojačano civilnim stručnjacima i raspoređivanjem vojnog helikoptera u pripravnosti za Kosovo.


Strateški interes Slovenije

- Doprinos Slovenije Kosovu je veoma vrijedan jer slovenske trupe poznaju oba naroda i dobro poznaju situaciju - smatra Šarec.

Šarec je rekao da nije tajna da Rusija ima interese na Zapadnom Balkanu i da svakako koristi svaki vakuum stvoren odsustvom Evrope i NATO-a.

- Prisustvo na toj teritoriji je u strateškom interesu Slovenije ne samo za održavanje mira i stabilnosti, već i da ove zemlje na kraju napreduju - zaključio je Šarec, prenosi Kosovo online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.