U PETAK

Vučiću proslijeđen odgovor KFOR-a o zahtjevu za povratak vojnika na Kosovo

Odgovor su preuzeli predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova

Aleksandar Vučić. Printscreen

H. J. I.

7.1.2023

Predstavnici Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su od Mirovne misije na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) odgovor na zahtjev za povratak na Kosovo do 1.000 vojnika i policajaca iz Srbije.

Odgovor su preuzeli predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma u petak, 6. januara, na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Iz Ministarstva nisu precizirali šta je KFOR odgovorio na zahtjev Srbije, navodeći da je dokument dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.


Vojska Srbije je u noći između 15. i 16. decembra prošle godine poslala e-mail kancelariji KFOR-a, sa zahtjevom za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Beograd je donio odluku o slanju svojih pripadnika snaga bezbjednosti kao reakciju na, kako tvrde vlasti u Beogradu, pojačano prisustvo kosovske policije na sjeveru Kosova.

Zvanični Beograd se upućujući ovaj zahtjev poziva na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (SB UN) iz 1999. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.