OTKRILA ANKETA

Zabrinjavajući podaci: Građani Hrvatske u prosjeku peru zube jednom u pet dana

Osamdeset posto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, devedeset posto ih ima karijes, a jedanaest posto nema svog stomatologa

Po glavi stanovnika se potroše dvije i po paste. Facebook

E. Ć. / Index.hr

27.2.2023

Ankete provedene u posljednjih desetak godina otkrile su da  građani Hrvatske peru zube u prosjeku jednom u pet dana umjesto dva puta dnevno, koliko preporučuju stručnjaci, piše Index.hr.

Kako upozoravaju autori Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015 - 2017. godine i sudionici hrvatske kampanje "Ajmo prati zube", svaki četvrti muškarac pere zube samo kada ide zubaru. Po glavi stanovnika u prosjeku se potroše dvije i po paste za zube godišnje.

Dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba. Osamdeset posto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, devedeset posto ih ima karijes, a jedanaest posto nema svog stomatologa. Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU. Iza njih je samo Bugarska.

Ozbiljne bolesti

Novija istraživanja sve jasnije pokazuju da postoji povezanost između loše oralne higijene i razvoja parodontitisa (ono što je u narodu poznato kao paradentoza, parodontoza itd.), koji je, pak, povezan sa cijelim nizom ozbiljnih, sistemskih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, demencija, reumatoidni artritis i druge autoimune bolesti, uključujući čak i rak.

Konačno, ne manje važno, liječenje parodontitisa i njegovih posljedica predstavlja veliki finansijski teret za zdravstvo koji se mjeri u milijardama euvra, a on se može značajno smanjiti pravovremenom dijagnostikom i liječenjem, prenosi Index.hr.

Stručnjaci već godinama upozoravaju

Predsjednik Hrvatskog parodontološkog društva i profesor na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Darko Božić, kaže da njegovi saradnici i on već godinama upozoravaju na povezanost parodontitisa i brojnih sistemskih bolesti.

- Najsnažniji i najjasniji dokazi postoje za povezanost sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom.

Također se provode istraživanja o povezanosti sa drugim bolestima, međutim, ona su novijeg datuma. Tu je jedno od ključnih pitanja na koje treba naći odgovor da li je parodontitis uzrok, otežavajući faktor ili posljedica neke druge bolesti - rekao je Božić za Index.hr.

Kako ističe, Hrvatska je po prevenciji karijesa također pri vrhu EU.

- Kada je riječ o parodontitisu, posljednji podaci su nam od prije 20 godina, a oni su već tada bili izrazito loši - dodao Božić.

Kako je dalje naveo, situacija sa težim oblicima parodontitisa ipak ni u drugim zemljama nije puno bolja, a svuda se pogoršava ili, u najboljem slučaju, stagnira.

- Ljudi sve duže žive i sve rjeđe vade pokvarene zube. Logična posljedica je da je sve više parodontitisa. Kada neko izvadi zub zbog karijesa u 30-im godinama, onda ni ne postoji mogućnost da se na tom mjestu razvije parodontitis - rekao je Božić za Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.