NEZADOVOLJSTVO

Medicinske sestre u Hrvatskoj počinju s protestima: Traže veće plaće

U protestnim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružit će se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje

Medicinske sestre. Fena

FENA

3.5.2023

Pod motom "I mi smo zdravstvo" medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u srijedu će ispred četiri bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku održati mirne proteste kojima traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprijeđenje radno-pravnog statusa.

Polusatni protesti

Polusatni protesti održat će se u Zagrebu - ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice, javlja Hina.

Proteste organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj brizi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošle sedmice i njihovo članstvo, poput ljekara, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto.

Serija protesta 

Sindikati su najavili seriju mini-protesta od srijede, 3. maja. Svakodnevno će protestovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica širom Hrvatske.

Protesti će se održavati sve do 12. maja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, centralni protest.

U protestnim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružit će se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sistemu zdravstva. Oni također traže povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto i unaprijeđenje radno-pravnog statusa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada RH i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.