NASELJE VRAČAR

Đaci odbijaju da se vrate u beogradsku školu nakon masakra: Roditelj otkrio šta su tražili na sjednici

Mnogo roditelja, čak 60 posto njih je za to da se djeca integrišu u zajednicu, ali ne u istoj zgradi u kojoj se zločin dogodio, rekao je roditelj

Ispred škole na Vračaru. Armin Durgut / PIXSELL

S. S. / Telegraf.rs

8.5.2023

Nakon velike tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je učenik sedmog razreda K.K (13) ubio osmero svojih drugara, kao i čuvara škole, a ranio još šestero đaka, kao i svoju nastavnicu historije, roditelji ove škole održali su sjednicu na kojoj su razmatrali integrisanje djece u zajednicu nakon masakra.

Jedan od roditelja koji je prisustvovao samoj sjednici govorio je za Telegraf.rs.

- Mnogo roditelja, čak 60 posto njih je za to da se djeca integrišu u zajednicu, ali ne u istoj zgradi u kojoj se zločin dogodio - rekao je za Telegraf i pojasnio da njihov zahtjev nije da se djeca trajno ispišu iz ove škole, već da se samo privremeno izmjeste.

Mnogi žele napustiti i stanove

Otac ističe da mnogo djece odbija da se vrati u školu i da se plaše da uopće uđu u nju, mnogi su u strahu da napuste i sopstvene stanove.

Otkrio je i da je zahtjev za renoviranje predložen:

- Kada smo spomenuli, renoviranje nismo imali u planu da pravimo Diznilend za djecu, ništa megalomanski, već da se prostorije u kojima se odigrao krvavi zločin preurede. Prije svega ulaz u školu, hodnici, da se izoluje mjesto zločina, da djeca koja se vraćaju u školu ne doživljavaju traumu iznova, a da đaci koji će krenuti u tu školu ne upiru prstom - izjavio je otac.

Integrisanje u zajednicu

Roditelj učenice iz ove škole potvrdio je za Telegraf i da će sutrašnjoj sjednici u školi prisustvovati i pripadnici MUP-a:

- I njihova podrška nam znači, ali bismo voljeli i da se dogovorimo s Gradskom upravom da se omogući prostor djeci u kojem će se integrisati u zajednicu, sve dok ne srede prostorije škole - završio je on.

Podsjetimo, od danas od 8 sati u svim školama počela je primjena jedne od šest mjera koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio nakon masovne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", još 1.200 policajaca raspoređeno je po školama, a očekuje se i da se će se učenici spomenute škole u klupe vratiti 10. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.