DRITAN ABAZOVIĆ

Video / Pogledajte kako crnogorski premijer igra poznato kolo Šota

Abazović pokazao svoje vještine plesanja

Dritan Abazović pleše šotu. Screenshot

D. H.

28.5.2023

Premijer Crne Gore Dritan Abazović bio je gost na jednom vjenčanju, a  na snimku možemo vidjeti kako pokazuje svoje vještine plesanja.

Kako crnogorski premijer izgleda u opuštenom izdanju pogledajte u videoprilogu.


@dritanovamala Dritan dominira #dritan #crnagora🇲🇪 #montenegro #fyp #tiktok #viral #music #zabava #muzika #dritanabazović #dritanabazovic #svadba ♬ original sound - Dritanova mala 🇲🇪

Šota je igra koja je veoma popularna širom bivše Jugoslavije uz  vjerovanje da se radi o tradicionalnoj narodnoj igri albanskog stanovništva sa Kosova. 

Međutim, u današnjem obliku je najvjerovatnije nastala nakon Drugog svjetskog rata, iz folklorne koreografije. Šota ima nekoliko različitih oblika, od kojih su najzastupljeniji parovna igra i kolo. 

U parovnom obliku, predstavlja koketno nadigravanje mladića i djevojke, koji plešu jedno oko drugog, najčešće uz podignute ruke i bez direktnog dodira.

Jedna od poznatih koreografija čiji je šota sastavni dio je "Rugovska svita", koja se izvodi uz obavezan goč (Goč, ili tapan ili tupan, je muzički je instrument, sličan bubnju, koji spada u udaraljke) kao centralni instrument na sceni, koji, slično kao u nekim drugim poznatim igrama sa juga Srbije i iz Makedonije, čini bitan dio same koreografije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.