PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani se sastala s Eskobarom i Lajčakom: Kažnjavanje kriminalnih grupa jedini način za održivu stabilnost

Lajčak i Eskobar će danas u Prištini razgovarati i s predstavnicima kosovske opozicije

Eskobar, Osmani i Lajčak: Sa susreta. Anadolija

A. O.

6.6.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom (Escobarom) i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Eskobar i Lajčak su sinoć stigli u posjetu Kosovu s ciljem pronalaženja rješenja za krizu na sjeveru Kosova, nakon što je prošle sedmice u općinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo došlo do nemira zbog ulaska novoizabranih gradonačelnika u općinske zgrade uz asistenciju specijalaca Kosovske policije.

Rad s međunarodnim partnerima 

Osmani je izrazila punu posvećenost da radi zajedno s međunarodnim partnerima, kako bi na sjeveru Kosova vladali red i zakon i da bi se očuvao suverenitet Republike Kosovo, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani je istakla da je kažnjavanje kriminalnih grupa i pojedinaca koji su koristili nasilje protiv policije, novinara, pripadnika KFOR-a, EULEX-a i građana, jedini način za održivu i dugoročnu stabilnost.

Zbog toga, kako je naglasila, očekuje od institucija za provođenje zakona da rade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi kriminalne grupe odgovorne za nasilje izašle pred lice pravde.

Novi izbori 

Osmani je istakla da se novi izbori u općinama na sjeveru Kosova mogu organizirati u skladu sa sadašnjim ustavnim i zakonskim okvirom i u tom kontekstu je dodala da treba obezbijediti demokratsko učešće građana koji žive u ove četiri sjeverne opštine.

Tokom susreta s Eskobarom i Lajčakom, Osmani je naglasila značaj jačanja saveza sa SAD i EU, u ispunjavanju zajedničkih ciljeva na euroatlantskom putu i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Podsjetimo, izlasnici SAD I EU sinoć su se sastali i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem kojem su predložili tri elementa za izlazak iz krize, deeskalaciju situacije na terenu, brzo organizovanje novi izbori na sjeveru i povratak dijalogu i procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Jedinstvo u zahtjevima 

Američki izaslanik Eskobar u obraćanju medijima je rekao da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

Lajčak i Eskobar će danas u Prištini razgovarati i sa predstavnicima kosovske opozicije, Srpske liste i civilnog sektora, a potom će otputovati za Beograd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.