SJEVER KOSOVA

Dio turskih trupa KFOR-a stacioniran u Zubinom Potoku

Nekoliko metara dalje od općine, u centru Zubinog Potoka, srpski građani i dalje protestuju na ulici

Turske trupe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Anadolija

15.6.2023

Dio pripadnika turskih trupa KFOR-a stacioniran je u općini Zubin Potok, na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Iza općinske zgrade trenutno se nalazi sedam tenkova i nekoliko vozila turskog KFOR-a. Na ulazu u zgradu općine Zubin Potok viđen je manji broj turskih vojnika kako čuvaju stražu.

Nekoliko metara dalje od općine, u centru Zubinog Potoka, srpski građani i dalje protestuju na ulici. Taj protest, kao i u općinama Zvečan i Leposavić, traje od 26. maja zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika uz pomoć specijalnih jedinica Policije Kosova.

Portparol KFOR-a, pukovnik Andrea Galieni, prije nekoliko dana je na konferenciji za novinare najavio je da će pojačanje od oko 500 turskih vojnika u sastavu KFOR-a najvjerovatnije biti raspoređeno u općinama na sjeveru zbog potrebe održavanja mira u tom dijelu Kosova, nakon eskalacije situacije krajem maja.

U Zvečanu je 29. maja u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR, povrijeđeno 30 vojnika. KFOR je tada preuzeo čuvanje općinskih zgrada u tri općine na sjeveru Kosova, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.