20. GODIŠNJICA SAMITA

EU i zapadni Balkan: Slovenija čvrsto podržava proces proširenja EU

U posljednjih dvadeset godina kroz saradnju smo postigli mnogo, navodi se u zajedničkoj izjavi

Golob, Pirc-Musar i Fajon. Ambasada Slovenije u BiH

A. O.

21.6.2023

Danas, 21. juna, obilježava se 20. godišnjica samita EU - zapadni Balkan u Solunu.

- Povodom ovog istorijskog događaja, Evropska unija i tadašnje zemlje pristupnice i potencijalni kandidati sa zapadnog Balkana su se obavezali jedni drugima. EU je potvrdila evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a zemlje iz regiona podržale su zajedničke vrijednosti: demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, solidarnost i tržišnu ekonomiju. Zaključci samita ostaju trajna obaveza za sve - za EU i njene države članice, uključujući Sloveniju, kao i zapadni Balkan - navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon.

Istaknuto je da Slovenija cijeni ovaj samit jer je oživio nadu u stabilizaciju regiona nakon godina rata, političke nestabilnosti i ekonomskog nazadovanja, koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije. Omogućio je, kako se navodi u izjavi, početak sna o evropskoj budućnosti koja vodi pozitivnim promjenama: povećanom prosperitetu, boljoj integraciji i jačanju odnosa među ljudima.

- U posljednjih dvadeset godina kroz saradnju smo postigli mnogo. Zapadni Balkan je generalno stabilniji. Zemlje uživaju prednosti bezviznog režima, a region, u kojem je EU daleko najveći donator i investitor, ostvario je ekonomski napredak. EU i Zapadni Balkan prirodno gravitiraju jedni prema drugima.

Slovenija čvrsto podržava proces proširenja Evropske unije. Svojim partnerima na zapadnom Balkanu pomogla je političkom i praktičnom podrškom. Na svaki mogući način pomaže procesima u vezi s ekspanzijom. To je dugoročna politika Slovenije koja se neće mijenjati - poručuje se u zajedničkoj izjavi predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon.

Navode da su propuštene i mnoge prilike na obje strane.

- Čini se da je početni entuzijazam za reforme na zapadnom Balkanu donekle splasnuo u posljednje dvije decenije. Zato je u ovom trenutku svjetlo na kraju tunela za članstvo u EU malo slabije nego što smo se nadali. Istovremeno, EU se bavi sopstvenim problemima, pri čemu proširenje nije uvijek prioritet. Činjenica da se EU mora suočavati s posljedicama rata u Ukrajini, zahtijevala je novu opću strategiju o pristupu procesu proširenja. Jasno je da je ovaj proces u osnovi strateški izbor, a ne samo tehnički zadatak. U svakom slučaju, dalje širenje mora pratiti osnovnu viziju procesa evropskih integracija, koja se zasniva na solidarnosti i stvarnim dostignućima kandidatkinja. Potrebne su hrabre političke odluke - istaknuto je.

- Međutim, naše poruke regionu, Evropi i svijetu su jasne. Prvo, EU je objektivno vrlo dobar izbor za region, ali zemlje Zapadnog Balkana same odlučuju o svojoj budućnosti. Drugo, Slovenija nema sebične interese u regionu. Naša politika je vođena solidarnošću prema državama i ljudima. Slovenija želi ono što ljudi žele: stabilnost i sigurnost, što su osnovni uslovi za prosperitet i ekonomski napredak.

Zemlje Zapadnog Balkana koje žele ulazak u EU, sada i u budućnosti mogu računati na Sloveniju - stoji na kraju zajedničke izjave predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon, saopćeno je iz Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.