POTVRDIO ADVOKAT

Trojica pripadnika kosovske policije puštena da se brane sa slobode

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio premijera Viktora Orbana o oslobađanju policajaca

Pušteni iz pritvora. Facebook

Z. K. / DW

26.6.2023

Trojica pripadnika kosovske policije, koji su uhapšeni 14. juna u Srbiji, oslobođeni su, prenose regionalni mediji. Rifat Zeka, Beqir Sefi i Mustafa Shemi kidnapovani su 14. juna ove godine, a kako je to i ranije saopćeno, njih su na teritoriji Kosova zarobile srbijanske specijalne jedinice.

Krivično djelo

Odmah po ovom činu, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su na njihovo oslobađanje. Priština tvrdi da su policajci kidnapovani sa teritorije Kosova, dok Beograd kaže da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

Kako su ranije saopćili srbijanski organi, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksploziva, za koje je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio premijera Viktora Orbana o oslobađanju policajaca, prenosi Koha.

Potvrđena optužnica

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji u Srbiji zastupa uhapšene kosovske policajce, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da im je pritvor ukinut i da ih, kako je naveo, upravo puštaju.

- Optužnica je potvrđena, a pritvor je ukinut i oni će se braniti sa slobode - rekao je Nalić i dodao da se policajci vraćaju na Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.