KLJUČNI ELEMENT

State Department: Države zapadnog Balkana minimalno fiskalno transparentne

Izvještaj uključuje i procjenu transparentnosti procesa za dodjelu državnih ugovora i dozvola za eksploataciju prirodnih resursa

Sjedište State Departmenta u Vašingtonu. AP

N. Aj. / Radio Slobodna Evropa

28.6.2023

U novom izvještaju State Departmenta među državama svijeta koje su ispunile minimalne zahtjeve fiskalne transparentnosti našle su se i države zapadnog Balkana, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Izvještaj navodi da su od 140 procjenjivanih država, vlade njih 72 ispunile minimalne zahtjeve fiskalne transparentnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Proces revizije fiskalne transparentnosti State Departmenta procjenjuje da li su vlade država ispunile minimalne zahtjeve fiskalne transparentnosti. To podrazumijeva da države posjeduju ključne budžetske dokumente koji su javno dostupni i generalno pouzdani.

Izvještaj uključuje i procjenu transparentnosti procesa za dodjelu državnih ugovora i dozvola za eksploataciju prirodnih resursa.

- Fiskalna transparentnost je ključni element efikasnog upravljanja javnim finansijama i pomaže u izgradnji povjerenja tržišta - ističe se u izvještaju State Departmenta, objavljenom 27. juna 2023.

Ovaj izvještaj obuhvata period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

U procjeni su se u obzir uzimale informacije američkih ambasada i konzulata, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.