NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Kosovska vlada proglasila dvije organizacije terorističkim

Riječ je o "Civilnoj zaštiti" i "Severnoj brigadi"

Grafit "Severne brigade". KoSSev

S. S. / KoSSev

29.6.2023

Nakon prijedloga kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Vlada Kosova danas je odlučila da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi „terorističkim organizacijama“, piše KoSSev.

Danas je u Prištini održana sjednica kosovske vlade. Doneseno je više odluka, među kojima je i ona koja se odnosi na „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“.

Identifikacija prijetnji

Kosovski premijer, Albin Kurti kazao je da ove organizacije predstavljaju „ozbiljnu i direktnu prijetnju sigurnosti i ustavnom poretku Kosova - prenosi prištinska Koha.

- Na osnovu procjena sigurnosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije „Civilna zaštita“ i njena komponenta „Severna brigada“ predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju sigurnosti i ustavnom poretku Kosova - naglasio je Kurti.

Sjednici je prisustvovao i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

On je, kako prenosi Koha, kazao da sigurnosne institucije rade na identifikaciji i reakciji na „prijetnje ustavnom poretku i sigurnosti Kosova“.

Toelrisane godinama

Naglasio je da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju jedna od glavnih briga.

- Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane tokom godina. Više od dve godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i slično. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična djela - rekao je on, prenosi Koha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.