ZAHTJEV TUŽIOCA

Upravni sud Crne Gore: Adžić da argumentuje eventualna saznanja o mafiji u Upravnom sudu

Oni su pozvali Adžića da, ukoliko smatra da ima mafije u Upravnom sudu, ta saznanja argumentuje i upozna javnost

Filip Adžić. Luka Zeković

D. R. / Vijesti.me

7.7.2023

Upravni sud Crne Gore pozvao je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da, ukoliko smatra da u tom sudu ima mafije, ta saznanja argumentuje i o tome obavijesti Specijalno državno tužilaštvo.

Iz Upravnog suda saopćili su da, vodeći računa o dostojanstvu građana i zaštiti nepovredivosti sudskih postupaka i ugleda sudijske profesije, smatraju da izjava Adžića da "mafija neće kadrirati Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP)" predstavlja neprimjereno i uvredljivo komentarisanje njihove presude.

Presudom Upravnog suda usvojen je tužbeni zahtjev tužioca Zorana Brđanina i poništeno rješenje Vlade od 30. marta ove godine, na osnovu kojeg mu je prestao mandat prije isteka vremena na koje je postavljen.

Ustavni zakon

Iz Upravnog suda kazali su da sudije tog suda sude na osnovu Ustava, zakona, ratifikovanih međunarodnih ugovora i ostalih propisa koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja bilo čijem interesu ili potrebi, štiteći autoritet institucije kojoj pripadaju, ali i cjelokupnog pravosuđa.

Oni su pozvali Adžića da, ukoliko smatra da ima mafije u Upravnom sudu, ta saznanja argumentuje i upozna javnost.

- Pozivamo i glavnog specijalnog tužioca (Vladimira Novovića) da reaguje i dozvoli Adžiću da eventualna saznanja o mafiji u Upravnom sudu podijeli s njim, jer je u interesu crnogorskog društva da ima sudije čiji su izbori i karijere zasnovani na zaslugama koje se temelje na kvalifikacijama, integritetu, sposobnosti i efikasnosti - kaže se u saopćenju.

Kako se navodi, svi oni koje ne krase takve karakteristike, ne bi trebalo da budu dio sistema sudske vlasti.

Iz Upravnog suda su kazali da načelo obaveznosti sudskih odluka treba da posluži sudskoj nezavisnosti, ali istovremeno i realizaciji prava koja su utvrđena sudskom odlukom.

- Pa se izjava Adžića da „neće dozvoliti da neka odluka utiče na rad MUP-a“ može tumačiti kao poruka upućena građanima da neće moći ostvariti prava koja su im priznata pravosnažnom sudskom odlukom, jer od oportunizma političkih elita zavisi hoće li takve odluke izvršavati - kaže se u saopćenju.

Vladavina prava

Navodi se da se ta izjava može tumačiti i kao uvreda adresirana sudskoj grani vlasti, kojoj se jasno stavlja do znanja da podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku ne postoji.

 - Iako svjesni da se javnostima, kada je riječ o postupanju sudova, veoma lako može manipulisati, zbog specifičnosti odnosa koji predstavljaju predmet razmatranja od sudskih organa, smatramo da je veoma važno istaći da svi segmenti društva treba da daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije - rekli su iz Upravnog suda.

Oni su poručili da će i ubuduće, bez obzira na pritiske i otežane uslove rada uzrokovane ogromnim prilivom predmeta, nastaviti da donose odluke nepristrasno, u skladu s Ustavom, ratifikovanim međunarodnim ugovorima, zakonima i sopstvenim tumačenjem činjeničnog stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.