SRBIJANSKI POLITIČAR

Čedomir Jovanović: Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda

Prihvatanje istine o Srebrenici nije izdaja Srbije, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema Bošnjacima, rekao je

Čedomir Jovanović. Facebook

Ekipa "Dnevnog avaza"

11.7.2023

Srbijanski političar i lider Liberalno demokratske partije (LDP) rekao je povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici da svakog 11. jula ističe da je Srebrenica simbol strašnog grijeha njegovog naroda.

Jovanović je kazao da 8.372 bošnjačke žrtve u Srebrenici svojom strašnom sudbinom danas za mir svih ljudi čine više nego većina živih.

- Srebrenica je naša sramota i grijeh, veća nego ikad zato što je poslije svih 28 godina i dalje lažljivo gledamo samo jednim okom jadno i bezuspješno pokušavajući da prevarimo Bošnjake, svoj narod i čitav svijet oko nas. Osjećam duboku ljudsku potrebu da kažem kako se ne smijemo sklanjati pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji i ratnom ludilu - rekao je Jovanović.

Čedomir Jovanović. Facebook

Dodao je da to nije samo njegova obaveza kao političara.

 - To je moja obaveza kao čovjeka i roditelja koju ističem svakog 11. jula, govoreći da je Srebrenica simbol strašnog grijeha mog naroda i onih koji su ga tada vodili. Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema Bošnjacima i njihovim žrtvama, ali i prema mojoj zemlji, mom narodu i njegovom stradanju, prema našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu od društva lišenog osnovnih vrijednosti - ističe Jovanović.

To je, kaže, najmanje što može da učini s obzirom na to da većina i dalje odbija da kaže istinu i svakog čovjeka, ali i Boga zamoli za oprost.

- Jer Srebrenica nije slučajna posljedica nesretnih ratnih događaja, već zločin genocida za koji je suđeno i presuđeno odgovornim pojedincima. Srbija zato nije smjela niti danas smije da negira i relativizuje politiku koja se devedesetih godina dvadesetog vijeka širila iz Beograda u najmračnijoj i najsramnijoj deceniji u historiji srpskog naroda - zaključio je Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.