VLADA CRNE GORE

Ibrahimović nakon sastanka s PES-om: O resorima nakon principa, predložili smo dopunu

Ibrahimović je novinarima kazao i da je "zadovoljan ishodom večerašnjeg sastanka".

Sastanak PES-a i BS. Mediabiro.tv

S. S.

25.7.2023

Bošnjačka stranka nije uslovljavama resorima formiranje nove vlade Crne Gore, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je večeras u Podgorici razgovarao sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem.

Ibrahimović je novinarima kazao i da je "zadovoljan ishodom večerašnjeg sastanka".

- Imao sam izvanredne i konstruktivne i prijateljske razgovore sa predstavnicima Pokreta Evropa sad. Ovih deset principa su prihvatljivi i dobra podloga za principe koje smo i mi predložili za dopunu. Kako bi ti principi bili pravi temelj nove buduće vlade - rekao je Ibrahimović.

Pronaći dogovor

Dodao je i da je zadovoljan što su se on i Spajić "našli oko evropske priče".

- Kad usaglasimo principe nadam se da će početi i priča o raspodjeli resora i poslije toga vjerujem da ćemo naći dogovor koji će biti dogovor pomirenja u Crnoj Gori - rekao je Ibrahimović.

Ponovio je i da Bošnjačka stranka ne uslovljava niti da će uslovljavati sa resorima.

- Prvo treba da usaglasimo principe na kojima će raditi Vlada, pa da onda razgovaramo o resorima. Kao odgovorni ljudi vjerujem da smo odgovorni i politički zreli da gledamo u budućnost i da će se svi konstituenti buduće vlade dogovoriti oko principa - rekao je lider BS-a.

U saopštenju BS-a, dostavljenom nakon sastakna navodi se da je Ibrahimović kazao da su podržali principe jedan i dva, koje je predložio Pokret Evropa sad.

Navodi se da je Ibrahimović tražio da se dopuni princip broj dva koji se tiče vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije obavezom Vlade da poštuje preporuke Venecijanske komisije, da stvori društveno politički ambijent u kojem tužioci i sudije mogu da obavljaju svoje funkcije bez bilo čijih političko-ekonomskih uticaja, pritisaka i prijetnji, uključujući obavezu poštovanja principa suzdržavanja visokih državnih i političkih funkcionera od komentarisanja nepravosnažnih odluka i postupaka koji su u toku.

- Također, potencirali smo da se u principima navede i princip nulte tolerancije na korupciju u javnoj upravi i državnim preduzećima, te jačanje sistema unutrašnjih kontrola, kao i uvođenje imovinskih kartona za inspektore u svim inspekcijskim službama. Podržali smo princip broj tri - sprovođenje programa Evropa sad 2, ali smo tražili da se taj princip dopuni garancijama vezanim za penzijski fond i zdravstveni sistem, jer su to pitanja koja su ostavljala nedoumice u javnosti. Predložili smo uvođenje novog, za građane boljeg, modela utvrđivanja osnovice za obračun penzije na osnovu 10 najpovoljnijih godina za osiguranika.

Nedomaćinsko upravljanje

Ibrahimović je naveo i da su predložili i dopunu principa broj devet.

- Obavezom Vlade da pripremi poseban zakon kojim će se urediti rad privrednih društava u državnom vlasništvu, kako bi neke negativne pojave bile onemogućene preciznim zakonskim propisivanjem, počevši od ograničavanja visina zarada i naknada i otpremnina članova upravnih odbora i direktora ovih preduzeća, preko propisivanja uslova za njihova imenovanja i razrješenja, ali i odgovornosti za štetu koju pričine preduzeću nedomaćinskim upravljanjem.

Lider BS-a je kazao i da su osim ovih dorada predloženih principa od strane PES-a, predložili da se u osnovne principe za formiranje 44. Vlade dodaju obaveza pune implementacije UN konvencije i pravima lica sa invaliditetom i reforma sistema vještačenja invaliditeta, unapređenje političke participacije žena u zakonodavnoj vlasti i uvođenje kvota za žene u izvršnoj vlasti, ispinjavanje preporuka Savjeta Evrope oko suzbijanja govora mržnje u oflajn i onlajn prostoru, kao i suzbijanja seksizma.

- Predložili smo uvođenje jasne odgovornosti nosilaca javnih funkcija za odluke zbog kojih država plaća enormne iznose naknade štete i sudske troškove, kao i definisanje zakonskih rokova za okončanje sudskih postupaka u radnim sporovima i sporovima koji se odnose na imenovanja i razrješenja, kako bi i u toj oblasti sveli na minimum sada ogromne iznose koje država plaća. Na kraju, smatrali smo bitnim da oročimo obavezu za donošenje Zakona o Vladi i zakona o Skupštini u roku od šest mjeseci od formiranja Vlade - rekao je Ibrahimović.

Završen priv krug konsultacija

Istakao je i da je ovim sastankom završen prvi krug konsultacija i da očekuju da PES na osnovu obavljenih razgovora i dobijenih predloga predloži konačan tekst principa za formiranje 44. Vlade, kao i prijedlog koji politički subjekti će biti konstituenti nove Vlade.

- Tek nakon utvrđivanja principa i strukture parlamentarne većine, biće moguće govoriti o resorima - naveo je Ibrahimović.

Ovim sastankom, kako je ranije saopšteno, završava se prvi krug konsultacija o formiranju vlade.

Spajić je u okviru zvaničnih pregovora o formiranju vlade, prethodnih dana razgovarao je sa Demokratskom Crnom gorom, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), predstavnicima koalicije "Za budućnost Crne Gore", kao i predstavnicima Albanske alijanse, Albanske alternative i Hravatske građanske inicijative.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.