PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Ne znam zašto je Dodik dolazio na Hvar, to pitajte Milanovića

Ne znam na čiju je inicijativu pozvan, istakao je Plenković

Andrej Plenković. Fena

H. J. I.

28.7.2023

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se medijima nakon konferencije o turizmu u Opatiji. Novinari su ga pitali o posjeti predsjednika manjeg bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na Hvaru koji je izazvao kontroverze.

Plenković se prvo osvrnuo na Milanovićeve izjave vezane uz taj posjet.

"MUP nije trač baba"

- Njegov komentar polazi iz temeljne postavke da on misli da je njegov model upravljanja onaj koji imamo u Hrvatskoj. Kad njegov Ured za protokol pošalje dopis u odjel MUP-a, on pretpostavlja da u tom odjelu MUP-a kod zaposlenika i službenika postoji momentalni refleks da, šta god stigne, odmah se obavijesti premijera. Ako je to bilo u njegovo vrijeme možda, to tako ne funkcionira u našoj Vladi. Da se njegov protokol dopisom obraća nekom odjelu u MUP-u, ostaje na toj razini - rekao je Plenković i dodao:

- MUP nije trač baba da o takvoj informaciji obavještava bilo koga, pa ni mene. To im nije posao. Postoje drugi načini komunikacije kad dolaze strani gosti u Hrvatsku. Više me zanima je li normalno da hrvatska javnost prihvati da Dodik dolazi u Hrvatsku, a Milanović o tome ne obavještava javnost. Kakvi su to tajni razgovori? Ja sam to saznao tako da sam vidio Vučića koji se smije je li bio na ostrvu Braču ili Hvaru, a bitno mu je samo da je let bio helikopterom MUP-a Srbije.

Karakter susreta

- Dodik, kad inače prolazi kroz Hrvatsku, ambasada BiH napiše notu Ministarstvu vanjskih poslova s detaljima puta, to je normalna komunikacija. Ovdje je takva nota izostala - dodao je.

Naglasio je da ne zna o čemu se radilo na sastanku.

- Ne znamo o čemu su govorili, niti smo znali da će doći, niti nas je konzultirao. Milanovićevi jataci nas često optužuju da se ne konzultiramo s njima, a ovdje imate primjer da izabrani dužnosnik BiH dolazi u Hrvatsku helikopterom MUP-a Srbije, a vi me pitate bismo li ga primili da se najavio. Naravno da bi. Pitajte Milanovića kakav je karakter susreta – poslovni, neformalni… Ne znam na čiju je inicijativu pozvan, to pitajte Milanovića.

Hoće li uskoro pozivati Vučića

Na pitanje hoće li skoro pozvati Vučića podsjetio je da je nedavno bila premijerka Ana Brnabić te da je on sam krajem juna bio u Srbiji.

- Uvijek ima potrebe za susrete. Moramo kroz dijalog riješiti brojna neriješena pitanja, uvijek na sastancima o tome razgovaramo. Odnosi su opterećeni još iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Ali imamo interes za ekonomsku saradnju.

Na pitanje je li riješio krizu u pravosuđu rekao je da ne zna o kakvoj je krizi riječ. 

- Štrajk je gotov nakon što smo postigli dogovor. Nemamo podatke da nedostaje radnika. Imamo podatke o onima koji rade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.