SLUČAJ OLIVERA IVANOVIĆA

Njemačka ambasada u Srbiji reagovala na Vučićevo izvinjenje zbog izjave njegovog ministra

Ministar unutrašnjih poslova Gašić je izjavio da pripadnici njemačke službe prikrivaju ubice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Aleksandar Vučić. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

N. H.

26.8.2023

Ambasada Njemačke u Srbiji oglasila se da nije primila zvanično izvinjenje iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ali su naglasili da je dovoljno i usmeno izvinjenje.

Naime, Gašić je izjavio da pripadnici njemačke službe prikrivaju ubice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

- Mi smo provjeravali u proteklih 20 dana sa pripadnicima njemačke službe i dobili smo uvjeravanje i dokaze da ne prikrivaju te podatke. U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje – rekao je Vučić na ceremoniji dodjele stanova izbjeglicama u Ovči, u kojoj je prisustvovao sa šefom Delegacije EU.

Gašić je prethodno na sjednici Skupštine Srbije izjavio da su vlasti Srbije tražile od Njemačke da ustupi podatke o ubistvu Oliver Ivanovića.

- Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od njemačkih organa pod čijom zaštitom u ovom trenutku je taj čovjek, da nam daju podatke – rekao je Gašić u Skupštini Srbije u junu.

Sljedećeg dana Gašić je tvrdio kako nije optužio Njemačku da štiti ubicu Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava „prenijeta bez znaka pitanja“ koja joj daje drugačiji smisao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.