SRBIJA

Direktor OŠ "Dr Dragan Hercog": Prema Kosti K. ponašat ćemo se krajnje profesionalno

Do sada, nisu imali nikakav kontakt sa K. K. niti su ga vidjeli

Škola u kojoj Kosta nastavlja obrazovanje. osdrdraganhercog.edu.rs

Z. K.

26.8.2023

Zoran Aleksić direktor Osnovne škole "Dr Dragan Hercog", koja se bavi edukacijom djece koja su na dužem ili kraćem bolničkom liječenju, kazao je da njegova ustanova nije imala nikakav kontakt sa maljoletnim Kostom K., koji je ubio 10 osoba u OŠ "Vladislav Ribnikar", i da će se nastavnici te škole ponašati krajnje profesionalno kada on bude upisan u nju.

Administrativna procedura

Aleksić je, u izjavi za Tanjug, rekao da je još uvijek u toku administrativna procedura za prelazak K. K. u tu ustanovu, a da oni, do sada, nisu imali nikakav kontakt sa K. K. niti su ga vidjeli, iako u bolnici u kojoj je smješten imaju dva odjeljenja starijih razreda i jedno mlađih.

- Čekamo mišljenje ljekara koji rade sa njim i da se završi administrativni proces da vidimo kakve je ocjene imao u matičnoj školi. Kako će biti, stvarno ne mogu da kažem. Bez obzira na sve emocije koje imamo i šta osjećamo, a o tome sam razgovarao i sa nastavnicima, mi moramo da budemo profesionalci - rekao je Aleksić.

Dodao je da će se, u saradnji s ljekarima, odlučiti koja će se vrsta nastave primjenjivati.

- Postoji nekoliko modela nastave koje koristimo u našoj praksi sa učenicima koji se nalaze na dužem bolničkom i kućnom liječenju. Mišljenje ljekara bit će za nas smjernica, kako ćemo postupati i u kom obimu ćemo raditi. Moguće je da će se iz svega toga izroditi neki drugi model koji će biti adekvatan za taj slučaj - rekao je Aleksić.

Puno iskustva

Istakao je da nikada nisu imali slučaj kao što je K. K., ali da rad u bolničkim uvjetima zahtijeva stalno prilagođavanje u čemu imaju puno iskustva.

- Bolnice su sistemi gdje je liječenje na prvom mjestu, a obrazovanje dođe kao nadogradnja. Od toga zavisi naš rad - poručio je Aleksić.

Ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović rekla je u ponedjeljak da će maloljetnom K. K. biti omogućen završetak osnovnog obrazovanja u školi "Dr Dragan Hercog", pošto je, kako je rekla, osnovno obrazovanje po zakonu obavezno, prenosi Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.