SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Od Kurtija nisam dobio uvjeravanja o posvećenosti normalizaciji odnosa

U suštini ono na šta se obavezao jeste da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga, rekao je Eskobar

Gabrijel Eskobar. Tanjug

H. J. I.

13.9.2023

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je da od predsjednika Vlade Kosova Albina Kurtija nije dobio uvjeravanja o posvećenosti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno o predstavljanju nacrta Statuta Zajednice srpskih opština u sutrašnjoj rundi dijaloga u Briselu.

Posljedice već vidljive

- Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini ono na šta se obavezao jeste da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga - rekao je Eskobar.

On je ukazao da su već vidljive posljedice koje bi mogle nastati, ukoliko Beograd i Priština propuste priliku za normalizaciju odnosa, navodeći da je riječ o mjerama koje je uvela EU, a koje se odnose na nemogućnost napretka u pojedinim od mehanizama pristupnog procesa.

- Mislim da će EU željeti da vidi jasne signale o zainteresovanosti za primjenu sporazuma o normalizaciji dok bude razmatrala u kolikoj mjeri je Srbija napredovala u pristupnom procesu - rekao je Eskobar i dodao da SAD nastavljaju da snažno podržavaju dijalog koji predvodi EU.

Eskalacija tenzija

Eskobar je naglasio da su sve strane saglasne, uključujući i Prištinu, da izlaznost od samo tri procenta na izborima na sjeveru Kosova nije dugoročno rješenje za opštinske vlasti i naveo da su Albanci - gradonačelnici opština na sjeveru Kosova odlučili da preuzmu neke od opštinskih zgrada bez koordinacije s međunarodnom zajednicom.

- Ukazivali smo vlastima Kosova da nema potrebe za eskalacijom tenzija postavljanjem gradonačelnika u te zgrade - izjavio je Eskobar za "Glas Amerike".

On je dodao i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog akcija jedinica specijalne kosovske policije, eksproprijacije zemljišta i planiranog iseljavanja nekih od institucija koje predvode Srbi.

- Nastavit ćemo da tražimo od Vlade Kosova da ostane u bliskom kontaktu s NATO-om i KFOR-om na terenu. Važno je spriječiti bilo kakav vid pogrešnih procjena - zaključio je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.