SRBIJA

Eksplozija na mašini za proizvodnju raketnog goriva: Podsjeća na tragediju od prije dvije godine

Nakon eksplozije u fabrici za proizvodnju raketnog goriva, policija preventivno zatvorila prilaze

Eksplozija u fabričkom kompleksu "EDePro" u Leštanima: Bez povrijeđenih, ali podsjećanje na tragediju prije dvije godine. ATA

N. Č.

16.9.2023

U ranim jutarnjim satima danas, kompleks firme "EDePro" u Leštanima u Srbiji bio je poprište eksplozije na radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva. Iako je incident izazvao zabrinutost, prve informacije navode da nema povrijeđenih niti žrtava, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, piše Telegraf.rs.

Sve hitne službe su odmah reagovale i stigle na teren kako bi pružile potrebnu pomoć i osigurale situaciju. Kako bi spriječila eventualne rizike, policija je preventivno zatvorila sve prilaze fabrici, uključujući isključenje sa autoputa Bubanj potok u smjeru ka Leštanima i od Leštana ka Bubanj potoku, prema saopćenju MUP-a.

Nije prvi put

Vrijedno je napomenuti da se ovaj incident dogodio u fabrici "Edepro", koja je već bila poprište tragedije prije samo dvije godine, kada je došlo do eksplozije u kojoj su poginula tri radnika fabrike, dok je 16 osoba povređeno.

Fabrika "Edepro" specijalizirana je za proizvodnju raketa za protivgradnu odbranu, a 2021. godine eksplozija se dogodila u magacinu površine od 240 metara kvadratnih, gdje je bilo uskladišteno 500 raketa, svaka sa po 30 kilograma raketnog goriva.

Velika tragedija

Podsjetimo, u toj tragičnoj eksploziji prije dvije godine, na licu mjesta su izgubila život dva radnika, M.J. i M.S. Kasnije je jedan od povrijeđenih radnika preminuo u bolnici, što je duboko potreslo zajednicu i podstaklo ozbiljne bezbjednosne razgovore u vezi sa ovim tipom industrijskih incidenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.