KORIST ZA ZAPADNI BALKAN

Gradnja vjetroparka Bijela u Crnoj Gori počinje 2025. godine: Projekt težak 200 miliona dolara

Projekat vjetroelektrane Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana donijet će dugo očekivanu čistu i pristupačnu električnu energiju, rekao je Kalderon

Sa potpisivanja ugovora. Vlada Crne Gore

N. Aj.

28.9.2023

Predstavnici crnogorskih firme "Sistem MNE" i "Simes inženjering" potpisale su sa kompanijom "Alcazar Energy" iz Luksemburga ugovor o izgradnji vjetroparka Bijela u opštini Šavnik, vrijednog 200 miliona eura.

Crna Gora bi, kroz gradnju vjetroparka Bijela, snage 118 megavata (MW), trebalo da dobije jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu, čime će biti kreirana nova trajna vrijednost za zelenu budućnost države. Gradnja bi, kako je objašnjeno, trebalo da počne 2025. godine.

Ekološka zemlja

- Vjetropark Bijela će biti najveća platforma za obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu, kroz koju će se udvostručiti i kapacitet instaliranih vjetroelektrana u Crnoj Gori - navedeno je u saopćenju.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se raduje što će takav projekat biti realiziran u Crnoj Gori, tim prije što se radi o zapostavljenom sjeveru.

- Crna Gora je Ustavom deklarisana kao ekološka zemlja i time je svojevrstan unikat. Okrenuti smo zelenoj energiji, jer ona predstavlja budućnost našeg održivog razvoja. Pozivam strane investitore da nastave da ulažu u Crnu Goru, a Vlada će bez ikakvih smetnji biti njihov otvoren i ozbiljan partner - poručio je Abazović.

Projekat će, kako su ocijenili prilikom potpisivanja ugovora, imati brojne benefite za Crnu Goru, njenu ekonomiju i građane.

Direktor Sistem MNE, Ljubiša Bošković, rekao je da je procjena da će se kroz izgradnju vjetroparka stvoriti više stotina radnih mjesta.

Snabdijevanje 20,7 hiljada domaćinstava

- Nakon puštanja u rad, vjetropark će proizvoditi dovoljno čiste energije za snabdijevanje preko 20,7 hiljada domaćinstava godišnje - naveo je Bošković i dodao da će značajne benefite imati i opština Šavnik kroz valorizaciju zemljišta, unapređenje infrastrukture i mobilnosti.

Nekoliko razvojnih institucija i komercijalnih banaka pokazalo je interes za partnerstvo sa kompanijom "Alcazar Energy" radi finansiranja projekta, koji je privukao pažnju drugih ključnih aktera, kao što su vodeći proizvođači vjetrotrubina, te međunarodne i lokalne građevinske kompanije.

"Alcazar" je, inače, vodeći investitor u obnovljive izvore energije na tržištima u razvoju.

Projekt gradnje vjetroparka Bijela ima značaj za širu Evropu, jer će pružiti čistu i pristupačnu električnu energiju u vrijeme kada kontinent nastoji da smanji zavisnost od gasa. "Alcazar Energy" je u pregovorima sa nekoliko evropskih kompanija zainteresovanih za kupovinu čiste električne energije iz ovog projekta.

Izgradnja vjetroparka Bijela imat će značajan doprinos smanjenju emisije štetnih gasova – preko 260 hiljada tona ugljen dioksida godišnje, što je od suštinskog značaja za ekološku održivost Crne Gore i čini potpisnice ugovora odgovornim partnerima u naporima zaštite i očuvanja zdrave životne sredine.

Obnovljiva energija

Suosnivač i rukovodeći partner "Alcazar Energyja", Danikjel Kalderon (Daniel Calderon), saopćio je da će projekat vjetroelektrane Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana donositi dugo očekivanu čistu i pristupačnu električnu energiju i otvarati dugoročna lokalna radna mjesta.

- Za "Alcazar Energy" je to značajan korak u strategiji za stvaranje najveće platforme za obnovljivu energiju u regionu. Radujemo se bliskoj saradnji sa Vladom i lokalnim partnerima, kako bismo razvijali najveću vjetroelektranu u Crnoj Gori, udvostručujući instalirani kapacitet vjetroelektrana u zemlji - naveo je Kalderon.

On je dodao da "Alcazar Energy" gradi održivu infrastrukturu gdje je najpotrebnija, odnosno na tržištima u razvoju, dok generiše prihode investitorima.

- Imamo izuzetno uspješne mjerljive rezultate u razvoju i izgradnji projekata obnovljive energije, stručnost u rastućim tržištima i predanost najboljim praksama u oblasti ESG - kazao je Kalderon.

Bošković je saopćio da "Sistem MNE" i "Simes inženjering", kao vodeće kompanije u oblasti energetike u Crnoj Gori, duži niz godina rade na razvijanju projekata obnovljivih izvora energije na kojima je u kontinuitetu angažovano preko 60 inženjera stalno zaposlenih u tim kompanijama.

- Ovaj izazovni inženjerski poduhvat šalje jasne i obećavajuće poruke. Naime, strane direktne investicije, poput ovog greenfield projekta, nedvosmisleno pokazuju da renomirani investitori vide crnogorske kompanije kao pouzdane partnere - rekao je je Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.