NEVJEROVATAN SLUČAJ

Objavljeni detalji o djevojčici s autizmom koju su odbili skoro svi domovi i udomitelji

Prema posljednjim podacima, u domovima u Hrvatskoj je trenutno 671 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Djevojčicu u Hrvatskoj odbili svi udomitelji. Index.hr

D. R.

28.9.2023

Javnost je zgrozila priča o djevojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić, a zatim su je odbili 31 dom i svi udomitelji. Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologinje Valerije Kanđere, stručnjakinje s višegodišnjim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu skrb, koji je objavila na Facebooku, prenosi Index.hr.

- Djevojčica 6 i po godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Trideset i jedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Kada smo je preuzeli iz dječijeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgajateljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Evo, sada se nalazi u mom uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. Evo, to je reformirano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mom uredu koji dijelim s još dva psihologa. Radno vrijeme nam je do 15:30. Kuda ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sistem se bahato poigrava? - napisala je. 

Time je ukazala na ozbiljne probleme u sistemu socijalne skrbi, koji je očito pred pucanjem.

U Ministarstvu tvrde da su tek jučer saznali da djevojčica više nema kuda.

Privremena direktorica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj porodici te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Privremeni smještaj

Utvrdila je da je smještaj djevojčici pronađen nakon što je iz vrtića javljeno da dijete više ne može biti u primarnoj porodici.

- Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gdje smo u zajedničkoj saradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj - rekla je Štritof.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju "ovakve stvari".

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sistema, porodica i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došla obavijest iz dječijeg vrtića, temeljem čega je zatražen žurni smještaj. "Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete", istakla je Mađerić.

Ministarstvo već gotovo sedam dana zna za problem

No, prema pisanju Jutarnjeg, od prošle sedmice se zna da djevojčica treba smještaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica najavila je da će djevojčicu u ponedjeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

Kako pišu, još prošlu srijedu o svemu je obaviješteno Ministarstvo rada i socijalne skrbi, koje vodi ministar Marin Piletić, no rješenje nisu našli.

Problemi s nemogućnošću smještaja djece, liste čekanja...

Nedostatak kapaciteta

- Imamo kapacitet za 61 dijete, a trenutno ih na smještaju imamo 76. Nemamo stručne kapacitete za prijem djeteta s autizmom, posebno u situaciji ovakve prekapacitiranosti kad se ionako suočavamo s ozbiljnim manjkom stručnjaka. Činjenica je da ustanova za manju djecu s autizmom, koliko mi je poznato, ne postoji. Posljedica je to i tzv. transformacije ustanova, zbog čega je dio ustanova za djecu s teškoćama prestao pružati usluge smještaja, a nije pronađena alternativa - rekla je za Jutarnji Jasna Ćurković Kelava, direktorica Doma za djecu Zagreb, koja na problem nemogućnosti smještaja djece, golem pritisak iz cijele države, pa čak i "liste čekanja" upozorava već jako dugo.

U toku je, kaže, priprema za otvaranje još jedne ustanove kapaciteta 25 djece na Jarunu, ali to ne treba očekivati prije Nove godine.

Prema posljednjim podacima, u domovima u Hrvatskoj je trenutno 671 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a kod udomitelja još 1874 djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.