U KONTAKTU S EULEX-OM

Poruke iz EU: Moguće mjere protiv Srbije, policija Kosova ima mandat za istragu napada

Vidjeli smo što je Radoičić rekao, sve činjenice moraju biti provjerene i razjašnjene, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano

Kosovska policija. AP/Visar Kryeziu

N. Aj.

2.10.2023

Kosovska policija ima mandat za istragu napada koji je izvršen na Kosovu u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra.

To je saopćio glasnogovornik Evropske unije Peter Stano.

- Ovo se dogodilo na području Kosova i naravno da su istrage u nadležnosti Kosovske policije s kojom imamo vrlo dobru saradnju. Kosovska policija je u bliskom kontaktu s našom misijom EULEX - rekao je.

Bezuslovna saradnja

Dodao je da i Srbija ima obavezu bezuslovne saradnje.

- EU je bila vrlo jasna da čeka potpune rezultate istrage kako bi imala jasan pregled onoga što se dogodilo i na temelju njih zemlje članice mogu donositi odluke, uključujući i sve moguće mjere Srbiji. I u ovim okolnostima od Srbije očekujemo punu i bezuslovnu suradnju - poručio je Stano.

Na pitanje o izjavama potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je priznao da je učestvovao u napadu u Banjskoj, Stano je rekao da se "sve činjenice moraju provjeriti".

- Vidjeli smo što je Radoičić rekao. Sve činjenice moraju biti provjerene i razjašnjene. Od Srbije očekujemo punu saradnju. Mi se ne oglašavamo kroz medije, nego kroz naše kanale - rekao je Stano.

Odgovorio je i na izjave Beograda vezane uz misiju EU na Kosovu EULEX, za koju je rečeno da ne smije učestvovati u istragama.

Prioritet je deeskalacija situacije

Rekao je kako "EULEX-u ne treba glasnogovornik koji govori u ime ove misije, već za to ima svoj ured".

Stano je dodao i to da se svaki dan pojavljuju novi dokazi te da se čekaju konačni rezultati koji će razjasniti sve okolnosti terorističkog napada.

- EU je jasno rekla da smo spremni poduzeti mjere i protiv Srbije, ako zemlje članice procijene da imaju dovoljno dokaza - rekao je Stano.

Istakao je kako je za njih važna samo stabilizacija situacije između Kosova i Srbije.

- Prvi prioritet ne samo nama, nego svima je deeskalacija situacije i stabilizacija. U stalnom smo kontaktu sa Sjedinjenim Američkim Državama - naglasio je glasnogovornik EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.