RAZGOVOR

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević za "Avaz": Hitno uspostaviti humanitarni koridor za Gazu

Zdravstvene potrebe stanovništva rastu iz dana u dan, naveo je

Tarik Jašarević. Facebook

Alen Bajramovic

14.10.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je Izrael da hitno ukine naredbu za evakuaciju stanovništva Gaze ka jugu. Na taj način, pojašnjava portparol SZO-a Tarik Jašarević, zaštitilo bi se zdravlje ljudi i smanjila njihova patnja.

- Palestinsko ministarstvo zdravlja obavijestilo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je nemoguće evakuirati ugrožene pacijente iz bolnice bez ugrožavanja njihovih života. 

Ugroženi pacijenti uključuju one koji su kritično ranjeni ili ovisni o održavanju života. Njihovo kretanje usred neprijateljstava dovodi njihove živote u neposrednu opasnost - kaže Jašarević.

Najveći problemi

Portparol SZO-a za "Avaz" govori šta su to najveći problemi stanovništva, te naporima koje Svjetska zdravstvena organizacija poduzima kako bi olakšala njihove patnje.

- Zdravstvene potrebe stanovništva rastu iz dana u dan, uz ograničenu zdravstvenu zaštitu, hranu, vodu, te raseljavanje i nedostatak skloništa. Trenutno, najpotrebnija je traumatološka njega za povrijeđene, briga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, osiguravanje uslova za siguran porođaj trudnica... 

Važno je obaviti pripreme za vrlo vjerovatne pojave respiratornih i zaraznih bolesti koje se prenose vodom. Osim toga, postoji rizik od brzog pogoršanja nezaraznih bolesti u odsustvu njege danima, posebno za stanja koja zahtijevaju hitnu njegu radi preživljavanja, poput dijalize ili uzimanja inzulinskih lijekova - kazao nam je Jašarević.

Uputili molbu

Svjetska zdravstvena organizacija poziva i na hitno uspostavljanje humanitarnog koridora za sigurnu dostavu pomoći zdravstvenim ustanovama u Gazi, uključujući i pravac preko Rafaha. 

- Uputili smo i molbu za humanitarni pristup zalihama za spašavanje života i isporuku goriva, vode i hrane, apel za zaštitu civila, zdravstvenih radnika i zdravstvene infrastrukture prema međunarodnom humanitarnom pravu. I konačno, za prekid neprijateljstava i nasilja - ističe Jašarević. 

Zalihe na čekanju u Egiptu

Na uspostavu humanitarnog koridora već čekaju zdravstvene zalihe koje su avionom do aerodroma Al-Arish u Egiptu dopremljene iz logističkog centra SZO u Dubaiu. 

- Zalihe će biti isporučene u Gazu kako bi se zadovoljile kritične zdravstvene potrebe čim se uspostavi humanitarni pristup preko prelaza Rafah. 

Sa svakim satom koji ove zalihe ostanu na egipatskoj strani granice, sve više djevojčica i dječaka, žena i muškaraca, će umrijeti dok su zalihe koje ih mogu spasiti udaljene manje od 20 kilometara - poručuje Tarik Jašarević, portparol Svjetske zdravstvene organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.