NOVAC STEKAO ZAKONITO

Hrvatski sabor ponovo odbio prijedlog opozicije za smjenu Grlić Radmana

Opozicija je isticala da je Grlić Radman bio nepošten prema građanima i javnosti

Gordan Grlić Radman. Marko Lukunic/PIXSELL

N. Č.

17.10.2023

Hrvatski sabor, drugi put u malo više od godinu, odbio je prijedlog opozicije o smjeni ministra diplomatije Gordana Grlića Radmana, ovoga puta zbog toga što nije unio dividendu od 2,1 milion eura u svoju imovinsku karticu, koju je dobio od porodične firme "Agroproteinka".

Greška nedovoljna za smjenu

Inicijativu za Grlić Radmanovu smjenu pokrenulo je 37 opozicionih zastupnika, no nisu uspjeli ubijediti većinu u Saboru da je ova greška dovoljna za njegovu smjenu. Glasalo je 48 zastupnika za smjenu i 77 protiv.

Opozicija je tokom rasprave kritikovala ministra, problematizirajući kako je njegov otac stekao firmu "Agroproteinka" i tvrdeći da ministar nije ispunio nijedan od vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske. Opozicija je isticala da je Grlić Radman bio nepošten prema građanima i javnosti.

Propust tehničke prirode

Ministar je branio sebe tvrdnjom da je propust u ažuriranju imovinske kartice tehničke prirode i da ne zaslužuje političku odgovornost za to. Istakao je da je novac koji je dobio stekao na zakonit način i nije dugovao nikome. Također je izrazio spremnost da plati kaznu koju mu Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa eventualno odredi zbog nepotpune imovinske kartice.

Ovo nije prvi put da je opozicija pokušala smijeniti Grlić Radmana, no većina u Saboru ponovno je stala iza ministra. Očito je da ovaj pokušaj smjene ministra nije uspio i da Grlić Radman ostaje na svojoj poziciji, podržan od vladajuće većine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.