CRNA GORA

Završeno suđenje po tužbi Spajića protiv Medojevića, presuda za 30 dana

Tužilac ovom tužbom želi postaviti primjer da nije teško biti fin i izabrati argumente umjesto uvreda, kazao je advokat Spajića

Spajić tužio Medojevića radi naknade štete zbog povrede časti, dostojanstva i ugleda. Facebook

Z. K.

27.10.2023

U Osnovnom sudu u Podgorici danas je održano završno ročište u predmetu po tužbi mandatara Milojka Spajića, protiv Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promjene, radi naknade štete zbog povrede časti, dostojanstva i ugleda.

Svi dokazi

Advokat Danilo Radulović, koji zastupa Spajića, izjavio je da su na današnjem suđenju provedeni svi dokazi koji potvrđuju navode iz tužbe o svjesnom, kontinuiranom, protivpravnom ponašanja Medojevića, na štetu njegovog klijenta Spajića, prenosi Mediabiro.

- U toku postupka, gospodin Medojević nije pružio niti jedan dokaz kojim bi potkrijepio salve uvreda i optužbi koje je iznosio na račun našeg klijenta, što najbolje odslikava pravi motiv i vjerodostojnost svih tih napada - kazao je advokat Radulović.

On je dodao da je ova tužba za zaštitu časti, ugleda i dostojanstva "samo mali, ali bitan korak ga dekontaminaciji društva od čitanja i slušanja svakojakih neosnovanih optužbi i uvreda".

- Ovom tužbom želimo ukazati da je potpuno prihvatljivo da se političari, kao i drugi ljudi, ne slažu oko svega i imaju suprotstavljene stavove, ali da nije i ne smije nikad biti prihvatljivo vrijeđanje i optuživanje bez osnova. Političari posebno su dužni da vode računa o penetraciji njihovih izjava, ne samo kroz njihovo glasačko tijelo već i cjelokupnu javnost, te smo sigurni da će sud sankcionisati ovo ponašanje tuženog i dati doprinos mentalnoj higijeni društva. 

To je posebno bitno, jer danas je na mjestu tužioca gospodin Spajić, a sutra može biti bilo koji građanin Crne Gore, koji nije javna ličnost, a koju druga strana, bez ikakvog dokaza, zloupotrebljavajući svoju medijsku prisutnost, javno optuži za najgora krivična djela bez i jednog dokaza - naglasio je Radulović.

Prema njegovim riječima "mrlje na obrazu", posebno u Crnoj Gori, jednoj, uz sav napredak savremenog svijeta, ipak patrijarhalnoj sredini, koja i dalje većinski drži do časti i ugleda, kao najvećih vrlina i mjera svega, kako je kazao, nemaju cijenu, te ne postoji novčani iznos koji bi mogao obrisati ili ublažiti učinjeno.

- Tužilac ovom tužbom želi postaviti primjer da nije teško biti fin i izabrati argumente umjesto uvreda, te da se na kraju dana svi moramo pozvati na ljudskost i poznatu našu maksimu čojstva - štititi drugog od sebe - zaključio je advokat Danilo Radulović i dodao da će dosuđeni novčani iznos Spajić uplatiti u humanitarne svrhe, "s ciljem zaštite autohtone vrste ugroženih mrkih medvjeda u Crnoj Gori".

Sud će presudu u ovom postupku donijeti u zakonskom roku od 30 dana.

Neosnovani napadi

Iz suda su saopćili da je Spajić tužbu podnio smatrajući da Medojević različitim objavama u medijima i na društvenim mrežama u periodu dužem od dvije godine vrši neosnovane napade na njega, stalno iznoseći nove optužbe.

- Nazivajući ga korumpiranim, teškim kriminalcem, korumpiranom bitangom, lopovom i drugim pogrdnim izrazima, na koji način vrijeđa čast, ugled i dostojanstvo tužioca. 

Tuženi je u odgovoru na tužbu ukazao da se tužiocem nije ni bavio, već je isključivo vodio računa o javnom interesu i trošenju budžetskih sredstava građana Crne Gore, pa je čak predao i krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, objašnjavajući ko je i kako kršio zakon, kako bi se njegovi navodi na kvalitetan način rasvijetili, te da se radi o javnoj debati, a ne o nekom ličnom odnosu prema tužiocu - navodi se u saopćenju Osnovnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.