ZLOUPOTREBA EURA

Plenković smatra da u Hrvatskoj postoji neutemeljeno povećanje cijena već duže vrijeme

Podsjetio je i kako je Vlada poduzimala mjere ograničavanja cijene energenata te donijela snažne pakete pomoći građanima

Andrej Plenković. Neva Zganec / PIXSELL

D. R.

3.11.2023

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je u četvrtak nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a da nema nikakve potrebe da se cijene podižu, istaknuvši da inflacija mora ići još dolje jer nema nikakvog razloga da bude viša.

- Nema nikakve potrebe da se cijene dižu. Hrvatska treba gledati trend daljnjeg smanjenja stope inflacije jer za to nema niti jednog utemeljenog razloga - rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Time je odgovorio na novinarski upit je li utemeljena najava pekara da će poskupjeti pekarske proizvode.

Neutemeljeno povećanje cijena

Negirao je i da pekari imaju razloga za povećanje cijena pekarskih proizvoda, upozorivši i da u Hrvatskoj postoji neutemeljeno povećanje cijena već duže vrijeme.

Podsjetio je i kako je vlada poduzimala mjere ograničavanja cijene energenata te donijela snažne pakete pomoći građanima, privredi i institucijama u vrijednosti od 7,2 milijardi eura. Upozorio je i da su neki neopravdano podizali cijene i u kontekstu zamjene kune eurom, jer su mislili da je “takva situacija i da se može”.

Usporavanje stope inflacije

Plenković je istakao da su na širem Predsjedništvu HDZ-a izrazili zadovoljstvo daljnjim usporavanjem stope inflacije koja je u oktobru usporila na 5,8 posto, poručivši kako očekuju i daljnji nastavak tog trenda.

Naveo je i kako je vladin paket mjera koji je donijet u septembru zajedno s poduzetim mjerama te padom cijena hrane, pića, duhana te energenata rezultirao usporavanjem stope inflacije na mjesečnom nivou. “Očekujemo da se taj trend nastavi i dalje do kraja godine a još više u 2024. godini”, zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.