STIGLA PROMJENA

Nevrijeme hara obalom Hrvatske: "Dugo sam ovdje, ali ovo još nisam vidio, ovakav potop"

Kiša i olujno nevrijeme poharali su Istru, Dalmaciju, Kvarner...

Nevrijeme u Hrvatskoj. Ivo Cagalj / Pixsell

H. J. I.

5.11.2023

Snažna promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Izdan je Meteoalarm za cijelu zemlju. Puhat će jak vjetar, a kiša ponegdje može biti obilna. Moguće su bujične i urbane poplave, upozorava DHMZ. Ceste su mokre ili samo vlažne i skliske u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Ponegdje ima i magle. U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije, javlja HAK. Na brojnim saobraćajnicama su odroni i srušena stabla. 

Ceste "plivaju"

Kiša i olujno nevrijeme poharali su Istru, Dalmaciju, Kvarner... Čitatelji javljaju kako ceste "plivaju". 

- Dugo sam ovdje, ali ovo još nisam vidio, ovakav potop. U jednom trenutku cesta i more su bili kao jedno. Strašno - kaže čitatelj s Krka za 24sata.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorena je dionica autoputa A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale grupe vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3). Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo i na mostu Ston (DC674) zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. grupa vozila).

Brojne dionice zatvorene

Ograničenja zbog vode na kolniku, odroni ili srušena stabla:

- zatvoren je most Antenal na državnoj cesti DC75 Tar-Novigrad;

- za sav promet zatvorena je LC25002 Lovrečan Otok;

- za sav promet zatvorena (LC 58032) Blaževci-Zapeć;

- za sav promet zatvorena je lokalna cesta LC20048 Pušćine-Gornji Hrašćan;

- županijske ceste ŽC5028 Podhum-Soboli od raskrižja LC58021 do državne ceste DC3 i od raskrižja ŽC5055 Jezero do Soboli;

- ŽC5033 Ložac-Gašparci (odron);

- LC516200 Smiljan-Novoselo Trnovačko.

Zbog aktivnog klizišta za sav promet zatvoren je dio županijske ceste ŽC5185 na dionici između raskršća prema Kuparima i Zamosta.

Niz upozorenja

Kako piše HRT danas Hrvatsku čeka nova kratkotrajna, ali izražena promjena vremena zbog koje su stručnjaci DHMZ-a ponovno objavili niz upozorenja na opasne vremenske pojave - na Jadranu i područjima uz njega i narandžastog, drugog od 3 moguća stepena. Bit će čestih pljuskova, ponegdje praćenih grmljavinom, te plavljenja riva, porasta vodostaja, a moguća su i olujna nevremena s gradom, pijavicama. Probleme će ponovno stvarati i jak i olujan južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu u početku i jugo. Od ponedjeljka mirnije, ali i dalje promjenjivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.