SPREMNI DATI MIŠLJENJE

Varhelji: Kosovo mora udvostručiti svoje napore u dijalogu sa Srbijom

Za Kosovo evropski put dolazi kroz uspješan dijalog

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji. Amer Kajmović

FENA

8.11.2023

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) kazao je danas u Briselu kako za Kosovo evropski put dolazi kroz uspješan dijalog ali kako ta zemlja mora udvostručiti svoje napore kako bi dijalog sa Srbijom učinila uspješnijim.

Uspješan dijalog

- Za Kosovo, evropski put dolazi usred uspješnog dijaloga. Moraju udvostručiti svoje napore kako bi njihov dijalog bio uspješan - rekao je Varheljina na konferenciji za štampu nakon što je Evropska komisija odobrila Paket proširenja 2023., nudeći detaljnu procjenu situacije i napretka koji su postigle Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjever Makedonija, Srbija, Turska i po prvi put i Ukrajina.

Na zajedničkoj konferenciji s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen) upitan postoji li odluka o članstvu Kosova u Vijeću Evrope, Varhelji je rekao da Vijeće još nije zatražilo mišljenje Komisije o tome.

- Postoji zahtjev za članstvo koji je predalo Kosovo. Vijeće još nije zatražilo mišljenje Komisije. Mi smo spremni dati mišljenje. Nije moja dužnost tumačiti stajalište Komisije ili država članica - rekao je Varhelji.

ZSO korak naprije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je danas u Briselu kako bi provođenje Zajednice srpskih općina (ZSO) za Kosovo bila "veliki korak naprijed".

Ona je novinarima nakon predstavljanja novog godišnjeg "Paketa proširenja" s izvještajima o napretku država kandidatkinja rekla da Evropska unija Srbiju i Kosovo na njihovom putu ka članstvu treba razmatrati odvojeno.

- Važno je za Kosovo da ima jasan cilj da uđe u EU, da mi budemo jasni što očekujemo od Kosova - rekla je ona novinarima u Briselu.

Dodala je da je na turneji po zapadnom Balkanu s čelnicima razgovarala o implementaciji nacrta statuta Zajednice srpskih općina

Interes Kosova

- Ova implementacija bi bila veliki korak naprijed, u interesu je Kosova - dodala je fon der Lajen, prenose Reporteri.net.

- Ako gledamo Kosovo i Srbiju, za nas je važno dati svakoj državi njenu jedinstvenu mogućnost da se kreće ka EU, ne spajati ih previše, jer je podsticaj mnogo pozitivniji - kazala je.

Evropska komisija je u srijedu preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a Bosni i Hercegovini poručila da će to učiniti kad naša zemlja dostigne potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.