BEOGRAD

Potvrđena optužnica protiv roditelja Koste K.: Uskoro počinje suđenje

Okrivljeni i njihovi branioci, nisu podnosili pisani odgovor sudu na optužnicu i ona je danas potvrđena

Privođenje Koste K.. Kurir.rs

H. J. I.

15.11.2023

Krivično vanpretesno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koja je 10. oktobra podignuta protiv oca dječaka ubice Koste K. koji je 3. maja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, njegove majke, vlasnika streljane i instruktora gađanja, saznaje Kurir.

Poslije potvrđivanja optužnice, očekuje se da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja.

- Okrivljeni i njihovi branioci, nisu podnosili pisani odgovor sudu na optužnicu i ona je danas potvrđena - otkriva izvor Kurira. 

Optužnica ima 267 strana

Podsjetimo, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović 10. oktobra je, saopštio da je tužilaštvo sudu podnijelo optužnicu protiv oca dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i radnika obezbjeđenja i ranio još šest osoba. Stefanović je tada rekao i da su optužnicom obuhvaćeni majka dječaka, vlasnik streljačkog kluba u kom je dječak vježbao gađanje, kao i instruktor u tom klubu.

Stefanović je istakao da je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud oca dječaka ubice osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

- Želim da se u ime Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP-a - rekao je na dan podizanja optužnice glavni tužilac.

Otac dječaka, podsjetimo, optužen je za krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti. On se sumnjiči da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijom te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja.

Oružje čuvao u transportnim koferima

Također, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umjesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šifrom, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

Omogućio je, kako se sumnja, djetetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posjed oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ruksak ih je prebacio 3. maja i ponio u školu. Prvo je pucao u obezbjeđenje, pa u dvije učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta historije u odheljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro dhece, a ranio petoro i nastavnicu historije.

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dhečaka ubice.

- Zbog krivičnog dhela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašzeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK, na jednoj čahuri u kabinetu historije - naveo je glavni tužilac.

Davanje lažnog iskaza

Zbog davanja lažnog iskaza optuženi su vlasnik i instruktor u streljani.

- Svi učenici odjeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživjeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa - zaključio je glavni tužilac.

Otac dječaka uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na prijedlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi.

Dječak ubica, s obzirom na to da u vrijeme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smješten je u psihijatrijsku ustanovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.