"NIJE PRODUKTIVNA MJERA"

Milanović podržao recipročnu mjeru zbog protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog sekretara hrvatskog ambasadora u Srbiji Hrvoja Šnajdera

Zoran Milanović. Goran Kovacic/PIXSELL

FENA

22.11.2023

Hrvatska je na protjerivanje svog diplomata iz Srbije mogla reagirati samo recipročnom mjerom, poručio je u srijedu u Skopju hrvatski predsjednik Zoran Milanović, dodavši kako odluka Beograda “nije produktivna”.

- Meni je žao zbog toga. Hrvatska je mogla reagirati samo recipročnom mjerom iste prirode, istog sadržaja prema srbijanskom diplomatu u Zagrebu - kazao je.

Pogoršava trenutni nivo odnosa

- Šta je radio hrvatski diplomat? Pretpostavljam kao i svi hrvatski diplomati – svoj posao - rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem nakon sastanka u Skoplju.

Riječ je o neformalnom sastanku šefova država i vlada članica NATO-a iz jugoistočne Europe sa Stoltenbergom.

Milanović je ocijenio kako protjerivanje hrvatskog diplomata “nije produktivna mjera”.

-Ne doprinosi očuvanju postojećeg nivoa odnosa koja nije baš visoka, mogla bi biti viša - kazao je Milanović, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova u utorak je recipročnim protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskoj ambasadi u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije.

Razlog svemu izbori u Srbiji?

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog sekretara hrvatskog ambasadora u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", kako je saopćio srbijanski MSP, a provladini srbijanski mediji navode da je protjeran zbog špijuniranja.

Na pitanje novinarke može li se odluka Beograda povezati s time što predstoje izbori u Srbiji, Milanović je odgovorio: “Slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori i dobro je dok su izbori”.

Milanović je podržao prijedlog albanskog premijera Edija Rame za uspostavom formata pod okriljem NATO-a koji bi obuhvatao članice iz jugoistočne Europe i tri zemlje koje to nisu (Srbija, BiH i Kosovo).

- To je na neki način korak dalje od Inicijative Brdo-Brijuni - kazao je Milanović.

Stoltenberg spomenutim samitom završava četverodnevnu turneju po državama jugoistočne Europe.

U prijestolnicama Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije ranije je razgovarao s državnim vrhom tih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.