ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Nije lako zemljama koje imaju multinacionalni karakter i historiju kao BiH

Ja se nadam da će politička odluka u decembru Evropskog vijeća biti nagrada za sve rezultate koje je BiH ostvarila, kazao je on

Grlić Radman: Lideri trebaju pokazati volju za evropski put. Platforma X

E. Ć.

26.11.2023

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je očekivanje da će Evropsko vijeće na zasjedanju u decembru "nagraditi napore" vlasti u Bosni i Hercegovini te odobriti otvaranje pregovora naše s Evropskom unijom nakon što ona ispuni dodatne uslove.

Politička volja

- Ja se nadam da će politička odluka u decembru Evropskog vijeća biti nagrada za sve rezultate koje je BiH ostvarila iako nije lako u jednoj zemlji koja ima multinacionalni karakter i takvu historiju. 

Treba imati političku volju i svi lideri trebaju pokazati volju za evropski put BiH - rekao je Grlić Radman za "RTV HB".

Podsjetimo, Evropska komisija preporučila je početkom novembra uslovno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. 

U međuvremenu je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) potvrdio kako bh. vlasti moraju donijeti izmjene zakona o sudovima BiH, zatim Izbornog zakona, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te sprječavanju sukoba interesa kako bi ispunila očekivanja Evropske komisije.

Izmjena Izbornog zakona

- BiH mora poduzeti određene reforme - dodao je Grlić Radman koji je pohvalio napore Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućom Borjanom Krišto.

Naveo je kako je veoma važno izmijeniti Izborni zakon kako bi se prestalo s diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana u toj zemlji.

- To treba uskladiti tako da se osigura jednakost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. BiH mora funkcionirati na temelju Dejtonsko-pariškog sporazuma, kao jedna država, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Grlić Radman za "RTV HB".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.