PREMINUO OD KORONAVIRUSA

Bio novinar Indexa: DORH odbacio prijavu za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića

Matijanić je umro u petak, 5. avgusta, prošle godine u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika

DORH odbacio prijavu za nesavjesno liječenje. Index.hr

H. J. I.

8.12.2023

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića, piše Index.hr.

Temeljem toksikološkog nalaza vještačenja krvi, sudsko-medicinskog vještačenja, multidisciplinarnog medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, odvjetništvo tvrdi da nije bilo većih propusta u liječenju Vladimira Matijanića te da hospitalizacija ne bi spriječila smrtni ishod.

Nema dokaza da bi mu pomogao lijek Remdesivir

Općinsko državno odvjetništvo ne može sa sigurnošću reći je li lijeka Remdesivir bilo u bolnici, no ne može sa sigurnošću utvrditi ni stvarnu korisnost i efikasnost tog lijeka te bi li njegova primjena promijenila klinički tok i ishod liječenja Vladimira Matijanića.

Utvrđeno je da komunikacija koju je Matijanić vodio s djelatnicima splitske bolnice, liječnikom Opće prakse i Hitne pomoći nije upućivala na hospitalizaciju. Navodi se i da je tim hitne pomoći koji je prvi put došao u Matijanićev dom ispravno zaključio da nema potrebe za hospitalizacijom te da mu je ispravno dat lijek Solu-Medrol. Tvrde i da su i prvi i drugi dolazak hitne pomoći bili prema protokolu.

Sve je bilo prema protokolu

- Između prvog i drugog dolaska Hitne pomoći, unutar 1,5 sati došlo je do naglog pogoršanja općeg stanja i smrti Vladimira Matijanića. Takva nagla smrt vezana uz Covid opisana je u literaturi - stoji u obrazloženju odbacivanja kaznene prijave. 

- U 13:07 bolesnik je bio vitalno stabilan te u tom trenutku nije imao indikacije za bolničko liječenje - piše DORH.

Dio zaključka Općinskog državnog odvjetništva. Index.hr

- U provedenom dokaznom postupku utvrđeno je da su prema pokojnom Vladimiru Matijaniću od 2. do 5. avgusta 2022. primjenjivane odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću - glavni je zaključak Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Imao je odgodu vakcinisanja

Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo je i da je Matijanić imao termin za vakcinisanje 11. maja prošle godine, no tada se nije vakcinisao, te da mu liječnica nije rekla da se ne vakciniše, već je "samo prolongirala zakazano vakcinisanje". 

- Ovu privremenu odgodu vakcinisanja predlagala je punih godinu prije nego što je Matijanić obolio od Covida - stoji u dokumentu Općinskog državnog odvjetništva.

Četiri dana prije smrti nije imao ni adekvatan pregled niti je primljen u bolnicu

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. avgusta, prošle godine u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od Covida.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka te kobne sedmice tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. avgusta, kamo je došao sa simptomima Covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. i 5. avgusta, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im je rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" savjeti su koje je, među ostalima, dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je 5. avgusta ekipu hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome Covida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Zdravstvena inspekcija još je u avgustu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. 

- Zdravstveni sistem funkcionira - bio je glavni zaključak komisije Ministarstva zdravstva, koja je postupala nakon inspekcijskog nalaza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.