ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Borelj i Varhelji izrazili zabrinutost zbog izvještaja o nepravilnosti na izborima u Srbiji

Također očekujemo da će nadležna državna tijela na transparentan način pratiti vjerodostojne prijave nepravilnosti, navode

Oliver Varhelji i Žozep Borelj. AP

H. J. I.

19.12.2023

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) zajednički su u utorak pozvali srbijanske vlasti da istraže sve vjerodostojne izvještaje o nepravilnostima tokom nedjeljnih izbora.

Njihov poziv uslijedio je dan nakon što su međunarodni promatrači iz Organizacije za Evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) rekli da je glasanje održano pod nepravednim uslovima.

Daljnje reforme

- Kampanju je pokvarila oštra retorika, pristranost u medijima, pritisak na zaposlenike u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa - saopćio je OSCE.

Dvojica visokih dužnosnika EU također su upozorila Srbiju na potencijalne implikacije za njenu kandidaturu za članstvo u EU.

- U svjetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, zaključujemo sa zabrinutošću da izborni proces zahtjeva opipljivo poboljšanje i daljnje reforme, budući da je ispravno funkcioniranje demokratskih institucija Srbije u središtu procesa pristupanja Srbije EU - navodi se u zajedničkom saopćenju Borelja i Varheljija.

Prijave nepravilnosti

Preporuke međunarodnih posmatrača za buduće izbore je da bi trebalo bi se provesti što je prije moguće i dosta prije sljedećih izbora, upozorili su evropski lideri.

- Također očekujemo da će nadležna državna tijela na transparentan način pratiti vjerodostojne prijave nepravilnosti. To uključuje i navode vezane uz lokalne izbore u Beogradu i drugim općinama - dodali su.

Ranije u ponedjeljak njemačko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da su izvještaji o izbornoj prevari neprihvatljivi za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.