SASTANAK U BRISELU

Spajić s Varheljijem: Crna Gora želi da bude poželjna članica evropskog saveza

Iz Spajićevog kabineta su naglasili da je Varhelji iskazao zadovoljstvo odnosima sa 44. Vladom Crne Gore

Milojko Spajić i Oliver Varhelji. Vlada Crne Gore

H. J. I.

20.12.2023

Crna Gora želi da bude poželjna članica evropskog saveza. Ona koja doprinosi na svim nivoima, ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

On je to kazao na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem s kojim je tokom radne posjete Briselu razgovarao o procesu evropske integracije Crne Gore. 

Posvećena i odgovorna buduća članica

- Željeli smo da u Brisel dođemo s rezultatima koji će potvrditi našu opredijeljenost evropskoj integraciji i naš kredibilitet kao posvećene i odgovorne buduće države članice - kazao je Spajić.

Iz njegovog kabineta su naglasili da je Varhelji iskazao zadovoljstvo odnosima sa 44. Vladom Crne Gore i kazao da su odluke i rezultati postignuti u prvim danima mandata najbolja preporuka Crnoj Gori da uspješno nastavi proces integracije u Evropsku uniju.

Oni su dodali da je Spajić predstavio plan rada Vlade za narednu godinu i istakao da je uvjeren da će Crna Gora uspjeti da isporuči rezultate iz evropske agende.

Politička stabilnost

Spajić je istakao da donošenje odluke o izboru nedostajućeg sudije Ustavnog suda od Parlamenta kao i današnje glasanje za izbor članova Sudskog savjeta dokaz je da u Crnoj Gori postoji puna institucionalna funkcionalnost i politička stabilnost.

- Nesumnjivo postoji pozitivan impuls Parlamenta koji daje vjetar u leđa reformskim procesima. To potvrđuje i efikasnost u donošenju brojnih odluka poput ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa i činjenica da je 64 poslanika glasalo za izmjene Zakona o popisu, a 58 za izbor nove guvernerke Centralne banke Crne Gore - poručio je Spajić.

Iz njegovog kabineta su istakli da su se Spajić i Varhelji saglasili da će, kako kažu, grant u iznosu od 112 miliona eura biti veoma važan za modernizaciju željeznice te da je podrška Evropske unije bila od značaja i za napore Crne Gore da izbjegne sivu listu Manivala, dodajući da je to najbolji pokazatelj, kako kažu, partnerskog odnosa i povjerenja između Crne Gore i Evropske unije.

Rezimiranje ostvarenih rezultata

Dodali su da je sastanak bio prilika za rezimiranje rezultata ostvarenih, kako kažu, u prvim mjesecima mandata i priprema za nastavak aktivnosti u procesu učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

Prema njihovim riječima Spajić je komesaru uručio pismo obavještenja kojim Crna Gora potvrđuje da je ispunila kriterije iz uslovnog pozitivnog mišljenja za Strategiju pametne specijalizacije i spremna je za finalnu procjenu Evropske komisije.

- Crna Gora je prva zemlja van Evropske unije koja je usvojila ovu strategiju i uspostavila okvir za njenu implementaciju u skladu s preporukama Komisije, te da je Vlada Crne Gore vidi kao ključni strateški okvir za razvoj nauke i inovacija u službi prioritetnih sektora razvoja Crne Gore - zaključili su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.