DOBIO POZIV

Hoće li papa Franjo doći u Beograd: Nemet ga pozvao na obilježavanje stogodišnjice nadbiskupije

On je ocijenio kako bi papa Franjo "došao odmah, ali ima nekoliko faktora"

Papa Franjo. AP/Andrew Medichini

FENA

22.12.2023

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je u petak da je pozvao papu Franju u Srbiju koncem rujna iduće godine na obilježavanje 100. obljetnice uspostavljanja Beogradske nadbiskupije.

Nakon što je pročitao Božićnu poslanicu rekao da je pozvao Papu te da sad treba vidjeti "hoće li se neko u Srbiji saglasiti da on dođe".

- Uvijek je u Srbiji problem da se svi ne slažu, neki se slože, drugi se ne slažu - rekao je Nemet novinarima.

On je ocijenio kako bi papa Franjo "došao odmah, ali ima nekoliko faktora".

- Prvo je da lokalna Crkva pozove, drugo da država pozove i treće da se sve crkvene vjerske zajednice suglase, da nitko nije protiv - rekao je Nemet, koji je na čelu Beogradske nadbiskupije zamijenio Stanislava Hočevara.

Ne mora ga pozvati patrijarh SPC

On je objasnio da papu Franju ne mora pozvati patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, već da se Sinod SPC ne protivi njegovu dolasku.

Ukoliko papa Franjo ne dođe u Beograd, dodao je, doći njegov zamjenik, državni sekretar Vatikana.

Nadbiskup je podsjetio da je papa Franjo trebao doći u Srbiju početkom svibnja 2016. godine, ali je tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zamolio da se njegov posjet odgodi.

- Želja je svih da se više radi na tome (posjeti Pape), da se pronađe najbolji trenutak kako bi taj posjet moglo svima donijeti korist. Ja sam osobno optimist - rekao je tada Hočevar za RFE.

Historijski i politčki jaz

Između Vatikana i službenog Beograda postoji historijski ali i politički jaz, vezan uz odnos Vatikana i katoličkog klera prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), kvislinškoj tvorevini koja je tokom Drugog svjetskog rata sistematski ubijala i proganjala Srbe, Jevreje i Rome.

Prepreka na Papinu putu ka Srbiji je i pokušaj Katoličke crkve da proglasi za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vrijeme Drugog svjetskog rata, kojeg Beograd vidi kao političkog suradnika s nacističkim okupatorom i ustašama, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.