PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Pozivam opoziciju da upute izvinjenje građanima RS, nazivani su stokom i bijednicima

Odjednom nestade priča o 40.000 glasača iz RS koji su došli u Beograd, rekla je

Ana Brnabić. A.K./ATAImages/PIXSELL

S. S.

23.12.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je sinoć opozicionu koaliciju "Srbija protiv nasilja" da upute izvinjenje građanima RS za uvrede zbog "nedopustivog miješanja u izbore u Beogradu i tvrdnji da su organizovanim dolaskom na birališta u velikom broju praktično prekrojili izbornu volju Beograđana."

Brnabić je na vanrednoj konferencijiv za novinare poručila da su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i nevladine organizacije sada odustali od te priče pošto su, kako je navela, uvidjeli da ona nije tačna, nakon čega su pribjegli drugim pričama na osnovu kojih osporavaju izborne rezultate kako bi izazvali reakciju Zapada i destabilizovali Srbiju.

- Odjednom nestade priča o 40.000 glasača iz RS koji su došli u Beograd. Te ljude su zvali stokom, bijednicima i svakojakim imenima, tražeći da im se oduzme državljanstvo. Sada su odustali od toga i najmanje što mogu da urade jeste da im upute izvinjenje - rekla je Brnabić.

Ona je navela da svako ko ima državljanstvo Srbije i prebivalište ima pravo da glasa, te navela da je i sama jedno vrijeme živjela u Velikoj Britaniji i SAD, ali je kao državljanka Srbije koja ima prebivalište u Beogradu dolazila i glasala i na gradskim izborima.

Brnabić je navela da je "Srbija protiv nasilja" odustala od priče o glasačima iz Republike Srpske kada je vlast provela sate i sate kako bi demantovala tezu o ogromnom prilivu novih birača i dokazala da je ona neodrživa, jer je u biračkom spisku 12.907 novih birača u odnosu na spisak sa prethodnih izbora, što iznosi 0,8 posto.

Širi se narativ

Ona je odbacila i sve druge primjedbe opozicije, tvrdeći da je koalicija "Srbija protiv nasilja" nakon "propasti" priče o glasačima iz RS lansirao tezu o internim migracijama u Srbiji, odnosno o prebacivanju birača iz općina i gradova gdje nije bilo lokalnih izbora u sredine gdje su oni održani.

Kako kaže, to se takođe pokazalo kao netačno, dodajući da to, čak i da je rađeno, ne može da dovede u pitanje rezultat na parlamentarnim izborima, što su potvrdili i iz opozicionih redova i posmatrača iz nevladinih organizacija.

Brnabić je rekla da je nevjerovatno da "Srbija protiv nasilja" i posmatračka misija CRTA šire narativ o neregularnim izborima zasnovan na, kako je navela, poluinformacijama i anegdotama, a da se ne obraćaju domaćim institucijama da im podnose žalbe i primjedbe.

- Oni su od dokaza ponudili veliko ništa. Gdje su te primjedbe u zapisnicima sa 1.180 biračih mjesta u Beogradu? Zapisnik je tu da pokaže regularnost ili neregularnost i da li su glasovi izbrojani i da li se svi slažu. Svi su potpisani, neki sa prigovorima, i to na manje od devet posto biračkih mjesta. Čeka se finalna odluka GIK-a, jer su neki zapisnici stigli poštom - rekla je Brnabić.

Manji broj prigovora

Brnabić je ukazala da je broj prigovora manji nego na prethodnim izborima u aprilu 2022. godine, ali tada, kako je navela, niko nije paradirao, protestovao i izazivao haos.

Prema njenim riječima, u Tužilaštvu nema ništa osim nekoliko primjedbi i slučajeva, što će biti obrađeno.

- Ništa nisu uputili institucijama. Čak je i ODIHR rekao da u preliminarnom izvještaju na 93 posto mjesta, gdje su imali posmatrače, nije bilo nikakvih neregularnosti. Osim toga, na izborima je bilo 150.000 članova biračkih odbora u proširenom sastavu, od čega je 11 posto imala lista oko Aleksandra Vučića, a ostalo druge stranke i opozicija - navela je Brnabić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.