PREMIJER KOSOVA

Kurti: "Radoičić sprema novi napad na Kosovu, znam i gdje se pripremaju"

Također je naglasio da Radoičić krije pripadnike Civilne zaštite, koje je kosovska Vlada proglasila terorističkom organizacijom

Albin Kurti. Anadolija

N. H.

23.12.2023

Albin Kurti, premijer Kosova, kazao je da Milan Radoičić priprema nove napade na sjeveru Kosova, te da trenutno održava sastanke sa tajnom službom s kojom planira djelovanje. Iz Srbije to negiraju. 

Kurti je kazao da Radoičić krije pripadnike Civilne zaštite, koje je kosovska Vlada proglasila terorističkom organizacijom, te da im održavaju obuke, zbog kojih dobijaju oko 2.000 eura mjesečno. 

-  Poslije terorističkog napada Radoičića je srbijanski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije Civilna zaštita. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smješteno nekoliko pripadnika "Civilne zaštite", čiji je instruktor U. J. - rekao je Kurti na konferenciji.

Kazao je da se pripadnici Civilne zaštite također nalaze i u turističkom parku, a da je grupa od 80 ljudi, koja je napustila Kosovo, nastavila vježbati na poligonu Zimovnik kod Raške.

- Obuke izvode penzionisani srbijanski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vježbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste - rekao je Kurti.

Prema njegovim navodima, planirali su izvest napad u novembru, ali da to nisu uradili zbog izbora u Srbiji.

Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo, izjavio je da Kurti laže kada govori o pripremama za novi napad i ističe da je cilj premijera Kosova da nastavi napade na Beograd, kako bi izbjegao obavezu formiranja Zajednica srpskih općina (ZSO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.