OPĆINA MURTER

Podignuta optužnica protiv načelnika u Hrvatskoj koji je javni novac trošio u bordelu

Optužnica je podignuta i protiv privrednika Tomislava Pešića, koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zloupotrebu položaja i ovlasti

Toni Turčinov. Dusko Jaramaz/PIXSELL

S. S.

29.12.2023

Podignuta je optužnica protiv Tonija Turčinova, načelnika mjesta Murter u Hrvatskoj, koji je trošio javni novac u austrijskom bordelu, objavio je USKOK nakon provedene istrage. Optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Splitu zbog krivičih djela zloupotrebe položaja i ovlasti te poticanja na zloupotrebe položaja i ovlasti, piše Index.hr.

Optužnica je podignuta i protiv privrednika Tomislava Pešića, koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje.

USKOK-ovo saopćenje prenosimo u nastavku.

- USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1985., 1978.) zbog počinjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti te poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Privatne svrhe

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka 2018. do sredine 2022. godine, u Murteru te drugim mjestima u Hrvatskoj i inostranstvu, kao načelnik Općine Murter-Kornati (dalje: Općina) koji je ovlašten u službene svrhe koristiti poslovne i bankovne kartice te uređaje za elektronsku naplatu cestarina izdanih Općini, kao i raspolagati sredstvima po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe.

Tako je plaćao troškove putovanja i drugih usluga ostvarenih u Hrvatskoj i inostranstvu u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, a potom je nalagao da se računi za tako učinjene privatne troškove plaće na teret Općine. Na opisani način je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 20.902,60 eura i oštetio Općinu za navedeni iznos - piše USKOK u svojoj objavi.

- Osim toga je I. okr. u istom svojstvu, u razdoblju od maju 2020. do marta 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s II. okr. vlasnikom obrta, s ciljem da njegovom obrtu na štetu Općine pri izvođenju građevinskih radova na uređenju sportskog centra pribave nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio ugovor s II. okr. kao izvođačem radova.

Troškovnikom radova koji je sastavni dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, I. okr. je u svrhu tih radova na teret Općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton u vrijednosti od 4.205,20 eura koji je Općina i platila iako za to nije bilo osnove jer je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za navedeni iznos - zaključuje USKOK.

Tvrdio da je napravio grešku

Turčinov je u bordelu u Austriji u aprilu 2019. plaćao službenom karticom Općine Murter. Potrošio je 1560 budžetskih eura u austrijskom klubu La Cocotte.

Tvrdio je da je karticu u klubu upotrijebio pogreškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je lično podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio Općinu. Telegramu je hotel osporio autentičnost računa pa je portal objavio da je Turčinov lažirao račun za troškove u hotelu kako bi zataškao troškove bordela.

Nakon izbijanja afere najavio je da podnosi ostavku na mjesto vijećnika u županijskoj skupštini, ali i da, uz podršku svojih saradnika i sumještana, nastavlja raditi na započetim projektima u Općini Murter - Kornati. Drugim riječima, ostao je načelnik, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.