ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman o Južnoj interkonekciji: "Taj projekt je od strateške važnosti"

Projekt je od strateške važnosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike, kazao je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman. Platforma X

H. J. I.

18.1.2024

Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) po kojem Blinken čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukciju projekta.

Blinken je zatražio u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića "kako bi prestao s opstrukcijama" plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za "vašu energetsku sigurnost".

- Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike - kazao je novinarima nakon sjednice vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Čović, prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije. Podsjetio je i da je Vijeće ministara, čija je čelnica Borjana Krišto, članica HDZ-a BiH, također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.