VEZA SA RUSIJOM

SAD sankcionisale četiri kompanije i dva biznismena iz Srbije

Na listi su kompanije "Kominvex", "Soha Info", "Goodforwarding" i "TR Industries"

Sankcije SAD. OFAC

S. S.

23.2.2024

Na novoj američkoj listi sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu našlo se skoro 300 firmi i pojedinaca, među kojima su četiri kompanije iz Srbije i biznismeni Marko Svorcan i Dragan Dragaš koji vode dvije od ove četiri kompanije.

Američki OFAC (Kancelarija za kontrolu strane imovine) danas je objavio novu i najobimniju listu sankcija od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na listi su kompanije "Kominvex", "Soha Info", "Goodforwarding" i "TR Industries".

Posebna grupa

Kompanije iz Srbije našle su se u posebnoj grupi koja je sankcionisana, kako se navodi, zbog toga što u svom poslovanju "omogućavaju, orkestriraju, angažuju se i na drugi način podržavaju transfer kritične tehnologije i opreme u rusku vojno-industrijsku bazu".

- Naša međunarodna koalicija šalje jasnu poruku potencijalnim kompanijama koje izbegavaju ili zaobilaze sankcije. Takve akcije će i dalje imati posledice - navodi se u saopćenju OFAC-a.

Sankcionisani se nalaze širom svijeta i uključuju "izvoznike i pretovarivače tehnologije, opreme i dijelova iz trećih zemalja u Rusiju, špeditera koji je uključen u isporuke oružja u Rusiju - precizira se u saopštenju.

Sve u svemu, OFAC je danas ciljao 26 subjekata i pojedinaca iz trećih zemalja u 11 zemalja, uključujući Kinu, Srbiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Lihtenštajn, piše Radio Slobodna Evropa.

Izvoznici tehnologije koji su registrovani u Srbiji stavljeni su u posebnu kategoriju. 

Kako je navedeno, "Kominvex" iz Srbije izvezao je robu i opremu u vrijednosti desetina miliona dolara ruskim elektronskim kompanijama. Sankcionisan je i srpski državljanin Marko Svorcan direktor i vlasnik "Kominvexa".

Roba dvostruke namjene

Zbog izvoza robe dvostruke namjene sankcionisana je Soha Info iz Novih Banovaca i njen vlasnik, srbijanski državljanin Dragan Dragaš.

Za kompaniju "Goodforwarding" navodi se da je obavila stotine isporuka ka Rusiji uključujući i elektronsku robu neophodnu za proizvodnju projektila, dronova i municije.

Sankcionisana je i "Kompanija za istraživanje i razvoj TR Industries (TR Industries)" sa sjedištem u Srbiji koja je specijalizovana za razvoj elektronske radio opreme, obavještajnih optoelektronskih sistema i navigacionih sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.