KOMESAR EU ZA PROŠIRENJE

Varhelji: Crna Gora je najnapredniji kandidat za ulazak u EU

Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeći nivo, ocijenio je Varhelji

Oliver Varhelji. European Council

H. J. I.

27.2.2024

Komesar Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je danas tokom službene posjete Crnoj Gori da je došao s jasnom porukom. Crna Gora je najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima te su joj vrata EU-a širom otvorena.

- Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeći nivo - ocijenio je Varhelji.

Milatović: Crna Gora mora iskoristiti priliku

Varhelji se sastao s najvšim crnogorskim dužnosnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varheljiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tokom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj europski put. Milatović je, kako je saopćeno iz njegovog ureda, tokom susreta sa Varheljijem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije.

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore, Varhelji je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećem nivou pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

- Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila Poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi prijeći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije - rekao je Varhelji.

Varhelji: Vrata EU širom su otvorena za Crnu Goru

- S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Briselu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate - rekao je Varhelji za TVCG.

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije, ponovo pokrenula pristupne pregovore s Evropskom unijom nakon što je u decembru kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni odvjetnik. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU-om, do sada je otvorila 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.