21. GODIŠNJICA UBISTVA

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Siniša Nikolić, bliski saradnik Zorana Đinđića, izjavio je da politička pozadina atentata na nekadašnjeg premijera nikada nije rasvijetljena

Brnabić s članovima Vlade Srbije. Danijela Perić Šilić

FENA

12.3.2024

U Srbiji se danas obilježava 21. godišnjica ubistva premijera i nekadašnjeg čelnika Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića, a tim povodom srbijanska premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i ministri položili su cvijeće u dvorištu vlade na mjestu gdje je Đinđić ubijen.

Utvrđivanje nalogodavaca

Cvijeće na grobu prvog demokratski izabranog premijera Srbije na Novom groblju u Beogradu položili su član osiguranja pokojnog premijera Milan Veruović, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, zamjenica predsjednika Demokratske stranke Dragana Rakić, nekadašnji premijer Zoran Živković, kao i veliki broj građana.

Povodom godišnjice ubistva, organizacija Novi optimizam održat će u 13 sati tribinu "Pucanj u budućnost Srbije - Gdje smo 21 godinu kasnije", a Demokratska stranka u 19 sati tribinu "Srbija kao nedovršena država - Kako do slobodnih i poštenih izbora".

Siniša Nikolić, bliski saradnik Zorana Đinđića, izjavio je da politička pozadina atentata na nekadašnjeg premijera nikada nije rasvijetljena, zato što su akteri koji su došli poslije njegove smrti bili dosta inertni u odnosu na to, odnosno na utvrđivanje pravih nalogodavaca.

- Jasni su razlozi za to. Nažalost, među njih ubrajam i Zoranove saradnike, koji su poslije njega upravljali zemljom - rekao je Nikolić za list "Danas".

Organiziranje ubistva

Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine, a vlada je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji. Nakon toga pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije osumnjičeni su kao izvršitelji atentata.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u organiziranju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine. Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u januaru 1994. izabran za predsjednika stranke.

Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade u januaru 2001. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.